Sjajne vesti: Lek za Alchajmer prošao početnu fazu testiranja

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 10:49

Sjajne vesti: Lek za Alchajmer prošao početnu fazu testiranja

Eksperimentalni lek za Alchajmerovu bolest koji je razvio "Acumen Pharmaceuticals", koji cilja na novi oblik toksičnog proteina beta amiloida u mozgu, prošao je rani test bezbednosti i napredovaće u veće ispitivanje, saopštila je kompanija u nedelju, prenosi Rojters.

Lek, ACI193, dobro se toleriše u prvom ispitivanju na ljudima, saopštila je kompanija. Rezultati nasumične, placebom kontrolisane studije na 62 pacijenta sa ranom Alchajmerovom bolešću predstavljeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije u Amsterdamu.

"Acumenov" lek cilja i vezuje se za amiloid beta oligimere, toksičnu, rastvorljivu verziju amiloidnog proteina koji formira moždane plakove povezane sa bolešću koja krade pamćenje, rekao je u intervjuu Erik Simers, glavni medicinski službenik "Acumena".

Cilj je sličan onom kod nedavno odobrenog Lekembija, koji pogađa još jedan rastvorljiv, toksičan oblik proteina u mozgu. Lekembi je ranije ovog meseca dobio standardno američko odobrenje nakon što je pokazao da može da ukloni amiloidne plakove i uspori napredovanje Alchajmerove bolesti kod pacijenata u ranoj fazi.

U ispitivanju "Acumena", 10,4 odsto lečenih učesnika (pet osoba) razvilo je stanje oticanja mozga poznato kao ARIA-E povezano sa tretmanima koji ciljaju amiloid. Od njih, samo jedan je imao simptome, koji su se povukli nakon što je lek prestao.

Još 8,3 odsto razvilo je krvarenje u mozgu povezano sa lečenjem, poznato kao ARIA-H.

"Pošto ovo antitelo cilja na oligimere, ali nije namenjeno da cilja plak, nismo znali da li ćemo dobiti ARIA ili ne“, rekao je Simers, dodajući da slučajevi ARIA mogu sugerisati da lek ima efekat.

Ljudi koji su dobijali veće doze leka takođe su pokazali smanjenje amiloidnog plaka nakon šest do 12 nedelja, saopštila je kompanija.

"Acumen" je rekao da studija sugeriše da se lek može davati kao mesečna intravenozna infuzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.