Sitnice koje vam ugrožavaju zdravlje

Izvor: Mondo, 20.Okt.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sitnice" koje vam ugrožavaju zdravlje

Čak i ako jako vodite računa o ishrani, vežbate, trudite se da se ne nervirate, možda pravite neke od ovih grešaka koje mogu da vam ugroze zdravlje. Proverite!

Loša higijena ne samo da povećava rizik od različitih bolesti, več utiče i na naš društveni i profesionalni život. Ali, čak i najvećim čistuncima desi se da previde ponešto. Evo kojih pet (čestih) grešaka bi trebalo da izbegnete:

Nošenje obuće bez čarapa

"U proseku, žlezde >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na stopalima izluče i do nekolko desetina mililitara znoja dnevno, što je prilično velika količina ako ide 'direktno' u cipelu, bez čarape koja bi apsorbovala deo", kaže za Medical Daily dr Ema Stivenson, podijatar.

Pored neprijatnog mirisa koji nećete moći da izbegnete, povećavate time i rizik od stvaranja žuljeva i gljivičnih infekcija. Preko noći možete ubaciti suve kesice čaja u cipele, da bi pokupile višak vlage, savetuje dr Stivenson.

Ne perete četkice za šminku

Na četkicama za šminkanje skupljaju se prljavština, mrtve ćelije kože i bakterije, a ako pribor za šminkanje ne čistite redovno, sve to svakog dana temeljno razmazujete po licu, i posle će vam đavo biti kriv kad vam izađu bubuljice ili dobijete konjuktivitis.

Jednom nedeljno operite četkice i sunđerčiće kojima se šminkate u ratvoru blagog (najbolje dečjeg) tečnog sapuna i mlake vode, dobro isperite i ostavite da se osuši na vazduhu.

I nikad ni sa kim nemojte da razmenjujete šminku. Čak ni sa najboljom drugaricom.

Uši čistite štapićima za uši

U uho ne bi trebalo da gurate, kako bi to lepo rekli lekari starije generacije, "ništa manje od lakta". Ako koristite štapiće za uši, rizikujete da oštetite ušni kanal, ponekad čak i bbnu opnu. Vosak koji se stvara ne stvara se bez razloga, on služi da spreči isušivanje ušnog kanala i da zaštiti unutrašnje uho od prljavštine i bakterija. Uho možete očistiti krajičkom vlažnog peškira. Dublje od toga, ne gurajte ništa.

Oralna higijena vam se svodi na pranje zuba

"Većina bakterija koje izazivaju karijes i bolesti desni živi na teško dostupnim mestima između zuba. Jedini način da uklonite plak sa tih mesta je redovno korišćenje dentalnog konca ili interdentalnih četkica", kaže dr Edmund Hjulit sa Univerziteta Kalifornije.

I ne zaboravite da operete i jezik, svaki put kad perete zube, naravno.

Ne menjate redovno posteljinu i peškire

Peškir možete upotrebiti tri puta, pre nego što ga stavite na pranje, a posteljinu bi trebalo da menjate jednom nedeljno.

Znate već… Čistoća je pola zdravlja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.