Širi struk može odvesti u smrt

Izvor: B92, 20.Avg.2010, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi struk može odvesti u smrt

Kod žena s optimalnom širinom struka u odnosu na njihovu težinu, rizik od preranog nastupa smrti povećava se za 25 posto sa svakih dodatnih 10 centimetara širine struka, tvrde američki naučnici.

Ekipa dr Erika Jakobsa iz američkog Udruženja za borbu protiv raka zatražila je od 100.000 starijih Amerikanaca – muškaraca i žena, bogatih i siromašnih, pušača i nepušača – da povremeno izmere svoj struk, tokom razdoblja od devet godina.

Stručnajci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su došli do zaključka da postoji nešsto vezano uz masne naslage oko struka što ih čini opasnim po ljudsko zdravlje, preneo je Glas Amerike.

"Znamo da su debele naslage masnog tkiva oko struka povezane s višim holestelorom i insulinom, kao i proteinima nastalim kao posledica upala, a svi su oni povezani s bolestima srca i krvnih sudova", rekao je Jakobs, ali i istakao da je analiza pokazala je da nije bila važna ukupna telesna težina, već samo širina struka.

"Na primer, kod žena s optimalnom širinom struka u odnosu na njihovu težinu, rizik od prerane smrti povećavao se za 25 posto sa svakih dodatnih 10 centimetara širine struka".

Tokom tog razdoblja od devet godina, 9.300 muškaraca i 5.300 žena je umrlo. Jakobs je kazao da onaj ko uglavom sedi i neko ko je fizički aktivan mogu iti iste težine, ali osoba koja se ne bavi fizičkim aktivnostima, vežbom ima više masnih naslaga oko stomaka.

Težina fizički aktivne osobe mogla bi biti od mišića, koji predstavljaju gušće masno tkivo, pa dodaju težinu bez dodatnih centimetara.

"Dakle, čak i ako se vaša težina smatra normalnom u odnosu na vašu visinu, čak i ako niste primetili da ste mnogo dobili na težini, ako vam se počne povećavati obim struka, odnosno ako vam trebaju pantalone za broj veće, to bi trebalo da vam bude signal da morate početi da se kvalitetnije hranite i više vežbati", kazao je Jakobs.

On ističe da do toga nema prečice. Nema dokazanog načina gubljenja trbušne masnoće. Dijeta i vežbe zaista su jedini način za smanjenje obima struka.

Članak je objavljen u stručnom časopisu "Archives of Internal Medicine”.

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.