Sintetička koža i senzori vraćaju osećaj dodira invalidima

Izvor: B92, 19.Okt.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sintetička koža i senzori vraćaju osećaj dodira invalidima

Naučnici sa univerziteta Stenford napravili su revolucionarni korak u izradi sintetičke kože koja ima osećaj dodira.

Iako članovi istraživačkog tima upozoravaju kako je tek reč o prototipu i kako će proći još neko vreme do komercijalne primene njihovog patenta, reč je o velikom uspehu koji će u budućnosti osobama koje su izgubile udove omogućiti ponovni oseća dodira, pa čak i topline ili boli.

Uključena su dva sloja. Gornji sloj drži mehanizam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za osećaj, dok donji sloj deluje kao upravljač elektro signalima koji se pretvaraju u biohemijske podražaje i šalju ih u nervne ćelije.

"Novi model je fleksibilan, ima senzore koji otkrivaju promene pritiska i funkcionišu poput prave ljudske kože i omogućavaju slanje signala u središte nervnog sistema" , objasnio je Andre Berndt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.