Simptomi hroničnog stresa

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simptomi hroničnog stresa

Nagli prestanak izloženosti stresu može da uzrokuje pojavu migrena, tvrde eksperti. Zato, držite se navika spavanja i ishrane kao tokom radne nedelje, da biste isključili (ili umanjili) uticaj drugih faktora.

Žene koje su pod uticajem stresa dvostruko češće osećaju menstrualne bolove nego žene koje nisu pod tenzijom, a i bolovi su mnogo jači. Eksperti kažu da stres narušava hormonsku ravnotežu, što uzrokuje bol. Fizička aktivnost redukuje nivo stresa i ublažava bol, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smanjuje aktivnost simpatetičkog nervnog sistema.

Može da bude posledica (nesvesnog) škrgutanja zubima tokom noći, što se obično pogoršava tokom perioda stresa. Ako je to problem, pitajte stomatologa za specijalne štitnike za zube, koji se nose tokom noćnog sna. Povremeni stresni događaji su, nažalost, neizbežni. No, ako ste hronično pod stresom - zbog svakodnevnih poslovnih ili privatnih problema - simptomi su obično suptilniji i teže se prepoznaju. Odvojte bar malo vremena svakog dana za opuštanje - idite u šetnju, isključite mobilni telefon, odspavajte...

Snovi obično progresivno postaju pozitivniji, pa se tako većina ljudi budi bolje raspoložena nego što je bila pre odlaska na spavanje. Kada je osoba pod stresom, češće se budi, remeti ovaj prirodni proces snova i omogućava priliv negativnih slika i osećanja. Potrudite se da spavate sedam do osam sati i izbegavajte konzumiranje kafe i alkohola u večernjim satima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.