Šetajte, to je zdravo

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetajte, to je zdravo

Rezultati najnovijih istraživanja američkih naučnika otkrivaju da šetnja od desetak kilometara nedeljno štiti veličinu i funkciju mozga koji, za uzvrat, uspeva da sačuva memoriju osoba u dubokoj starosti.

"Volumen mozga se s godinama smanjuje, dolazi do neke vrste njegovog 'skupljanja' što za posledicu izaziva probleme u pamćenju. Naši rezultati bi trebalo da omoguće definisanje dobro promišljenih fizičkih vežbi za stare osobe kao obećavajući pristup prevenciji oboljevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od demencije i Alchajmerove bolesti" - napisao je u studiji profesor Kirk I. Erikson, neurolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pitsburg.

Studija, čije je najzanimljivije delove preneo časopis Sajens, objavljena je ovih dana u stručnoj publikaciji Neurology, zvaničnom časopisu Američke akademije za neurologiju.

U svom istraživanju, u kome su mu pomagali saradnici sa Katedre za neurologiju, profesor Erikson je angažovao 299 osoba-dobrovoljaca koje nisu patile od demencije. Zamolio ih je da nedeljno u hodanju normalnom brzinom pređu desetak kilometara.

Posle devet godina, naučnici su obavili skeniranje mozga dobrovoljaca da bi im izmerili volumen mozga. Onda su nakon dodatne četiri godine na učesnicima obavljeni testovi da bi se ustanovilo da li su se kod njih pojavili znaci teškoća u pamćenju i prepoznavanju ili demencije.

Ustanovljeno je da osobe koje su nedeljno hodale između 10 i 15 kilometara imaju veću sivu masu mozga od osoba koje nisu toliko pešačile - kad je merenje obavljeno posle šetnji u prvih devet godina.

Međutim, ustanovljeno je takođe da pešačenje duže od desetak do 15 kilometara nije bitnije povećalo količinu moždane sive mase.

Testiranje četiri godine kasnije pokazalo je da su se kod 116 učesnika, ili njih 40 odsto, pojavili problemi sa pamćenjem i demencija. Naučnici su ustanovili da su osobe koje su najviše hodale za 50 odsto smanjile rizik da obole od demencije ili se suoče sa teškoćama u pamćenju.

"Ako redovne vežbe u srednjim i poznijim godinama života pomaže u očuvanju zdravlja mozga i poboljšavaju pamćenje i prepoznavanje u dubljoj starosti, onda je, sa stanovišta javnog zdravlja nacije, to još jedan razlog da osobe svih životnih doba redovno vežbaju i odlaze u duže šetnje" - izjavio je profesor Erikson časopisu Sajens.Istraživanja naučnika u Pitsburgu pomogao je Nacionalni institut za gerontologiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.