Seminar zastupnika prava pacijenata

Izvor: B92, 18.Maj.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar zastupnika prava pacijenata

U pozorištu Madlenijanum u Beogradu 28. i 29. maja biće održan Drugi nacionalni seminar za zastupnike prava pacijenata, saopštila je organizacija Incijativa Snaga pacijentima .

U saopštenju se navodi da je prošle godine ova organizacija počela praktičnu obuku zastupnika prava pacijenata kako bi lakše došli do potrebnih informacija i usluga.

"Postojanje zakona i povelje u oblasti prava pacijenata ne garantuju da se ova prava primenjuju ili da će se uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primenjivati u svakodnevnoj praksi. Sprovođenje prava pacijenata zahteva određene veštine, postupke i stručnost", navedeno je u saopštenju.

Inicijativa je podsetila da su Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije imali dve faze unapređenja prava pacijenata.

Prva faza, od 2002. do 2007. godine, bilo je donošenje i usvajanje niza pravnih dokumenata koji su promovisali i podržavali prava pacijenata na osnovu kojih se uređuju život i zdravlje.

U drugoj fazi rada na zaštiti prava pacijenata, od 2007. do 2009. godine, organizovane su kampanje Ministarstva zdravlja "Imate pravo" i "Zdravlje se osmehom prenosi".

Takođe, od 2007. godine prate se pokazatelji kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama koji se odnose na prava pacijenata i standardizovan je proces žalbe u svim zdravstvenim ustanovama na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Godišnje ispitivanje zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom od 2004. godine, pokazuju poboljšanje međusobne komunikacije zdravstvenih radnika i pacijenata, tako da danas 2 do 4 odsto pacijenata nisu zadovoljni informacijama koje dobijaju o svom zdravstvenom stanju, dijagnozi, toku bolesti i terapiji.

Pravo na slobodan izbor lekara koristi više od četiri petine pacijenata primarne zdravstvene zaštite.

Rezultati istraživanja ukazuju da je neophodno razviti upitnik kojim bi se proverila primena korpusa prava pacijenata iz zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako među pacijentima, tako i među zdravstvenim radnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.