Seksualna zavisnost je poremećaj?

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualna zavisnost je poremećaj?

Ideja o seksualnoj zavisnosti dosad je izazivala prilično oprečna stajališta, međutim, novo istraživanje sugeriše da se zaista radi o poremećaju koji je potrebno lečiti, prenosi NBC.

Hiperseksualnost ili seksualna zavisnost mogla bi tako da se nađe na popisu psihičkih poremećaja, ali najpre je potrebno da se istraživači usaglase kako će taj poremećaj uopšte službeno definisati.

"Osoba koja se često upušta u seksualne odnose ne bi mogla da se smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zavisnom od seksa, ali osoba čije su seksualne aktivnosti "neumerene" i kojoj zbog nedostatka istih pati svakodnevni život, mogla bi da se smatra hiperseksualcem", objasnio je Rori Rid, jedan od istraživača sa Univerziteta Kalifornija.

Zavisnike o seksu prati osećaj nemogućnosti kontrolisanja vlastitih postupaka, a seks im je na prvom mestu čak i ako postoji ozbiljna opasnost od uzrokovanja velikih problema ili štete, poput gubitka posla.

Kriterijumi prema kojima bi se osoba mogla svrstati u "psihički poremećene", uz uslov da takvo ponašanje traje šest ili više meseci, su sledeći:

1. Prekomerno vreme utrošeno na seksualno maštanje i planiranje seksualnih aktivnosti

2. Promena raspoloženja (anksioznost, depresija) ukoliko se seksualne fantazije ne ostvare

3. Rešavanje stresa seksom

4. Neuspešni pokušaji smanjenja seksualnih odnosa/maštarija

5. Učestalo upuštanje u seksualne odnose bez obzira na potencijalnu fizičku ili emocionalnu opasnost za druge ili sebe

6. Seksualne potrebe/ponašanja ne smeju da budu povezane s drugim psihičkim problemima ili uzimanjima određenih lekova

7. Pojedinci moraju biti punoletni

Sa zavisnošću o seksu takođe su usko povezani sledeći pojmovi:

1. Masturbacija

2. Pornografija

3. Seksualni odnosi

4. Sajber seks

5. Telefonski seks

6. Striptiz klubovi

Foto:

Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Seksualna zavisnost je poremećaj?

Izvor: medio.rs, 31.Okt.2012

Ideja o seksualnoj zavisnosti dosad je izazivala prilično oprečna stajališta, međutim, novo istraživanje sugeriše da se zaista radi o poremećaju koji je potrebno lečiti, prenosi NBC.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.