Saradnja sa italijanskim doktorima

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa italijanskim doktorima

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Atila Čengeri izjavio je u Novom Sadu da je Ministarstvo zdravlja italijanske regije Lombardije zainteresovano za širu saradnju sa našom pokrajinom, posebno na promovisanju transplantacione hirurgije.

Posle razgovora sa predstavnicima Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVB) i delegacijom iz Lombardije koja je u poseti tom sremskokameničkom institutu, Čengeri je novinarima izjavio da će se uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za unapređenje transplantacione hirurgije u okviru zdravstvenog sistema u pokrajini steći kada bude otvoren novi deo Instituta "Kamenica 2".

Imajući u vidu da u Lombardiji postoje tri centra gde se obavlja transplantaciona hirurgija, njihova iskustva biće preuzeta, rekao je Čengeri.

Svetski priznati ekspert iz kardiologije dr Ðuzepe Gulače iz bolnice Leko i ministar zdravlja Lombardije prof. dr Lučiano Brešani borave u poseti IKVB u okviru uspešne višegodišnje saradnje naše ustanove i italijanske bolnice u unapređivanju stručnog rada i edukacije na polju kardiološke prakse.

Glavni cilj tih susreta, kako je naglašeno, jeste da se pacijentima omogući najbolji mogući zdravstveni tretman u obe regije.

Dijagnostika u oblasti ultrazvuka srca bio je prvi projekat koji je ostvaren u okviru saradnje za razvoj kardiološke prakse između Vojvodine i Lombardije.

Doktor Gulače je najveće pomake ostvario na polju ultrazvučne dijagnostike, koordinator je mnogih značajnih evropskih i svetskih udruženja ehokardiografista i nosilac saradnje koju ostvaruju IKVB i bolnica Leko.

Direktorka IKVB Vojvodine Nada Čemerlić Ađić istakla je da je Institut spreman za realizaciju programa u oblasti transplantacije srca, jer je na tome rađeno godinama a našim lekarima je omogućena edukacija u stranim centrima.

Najveće pitanje je doniranje organa i tu se naša zemlja i pokrajina moraju strateški opredeliti kojem programu će dati prednost, kazala je direktorka Instituta.

Na sastanku je istaknuto da je nedavno pokrenuta procedura da se Specijalna bolnica u Vrdniku oformi uskoro kao centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika.

Foto: Kurhan / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.