Više sna protiv depresije kod mladih

Izvor: Blic, 30.Jul.2013, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više sna protiv depresije kod mladih

Adolescenti koji ležu na vreme u krevet ređe imaju problem s depresijom od svojih vršnjaka koji ostaju budni do dugo u noć, navodi se u istraživanju američkog Univerziteta Kolumbija.

Stručnjaci Medicinskog centra pri tom univerzitetu tokom 90-ih godina prošlog veka proučavali su 15.500 mladih ljudi uzrasta od 12 do 18 godina.

Prema pisanju portala “Moj doktor”, stručnjaci su otkrili da jedan od 15 adolescenata ima depresiju i da oni adolescenti koji su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krevet legali posle ponoći imaju 24 odsto veću verovatnoću za razvoj depresije od svojih vršnjaka koji su na spavanje išli pre 22 sata.

Lekari su otkrili i da je manje od pet sati sna povezano sa 71 odsto većim rizikom za razvoj depresije u odnosu na osam sati sna.

U komentaru na rezultate istraživanja, koji su objavljeni u stručnom časopisu “Slip”, vođa istraživačkog tima Džejms Gengviš rekao je da bi “dobar san koji dovoljno traje mogao biti jedna od preventivnih mera protiv razvoja depresije”.

Onima koji već imaju simptome depresije stručnjaci predlažu da koriste tehnike relaksacije, da vežbaju i da jedu redovno zdrave obroke sa velikim količinama voća i povrća.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više sna protiv depresije kod mladih

Izvor: Akter, 30.Jul.2013

Adolescenti koji ležu na vreme u krevet ređe imaju problem s depresijom od svojih vršnjaka koji ostaju budni do dugo u noć, navodi se u istraživanju američkog Univerziteta Kolumbija

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.