Samo jedan milkšejk izaziva promene u krvi i kod zdravih

Izvor: N1 televizija, 03.Apr.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jedan milkšejk izaziva promene u krvi i kod zdravih

Od ranije je poznato da ishrana bogata zasićenim masnoćama doprinosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, ali nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno uticati na zdravlje.

Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo odmah rezultuje promenama u krvnim sudovima i kod zdravih ljudi, pišu naučnici u časopisu Laboratory Investigation.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << (CDC) podsećaju da hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo holesterola u krvi, povećavajući i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze.

Većina ljudi zna da takav način ishrane dugoročno vodi u neko od srčanih oboljenja, ali naučnici s Medicinskog fakulteta Džordžija u Augusti sproveli su istraživanje želeći da ustanove da li je moguće da samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama odmah ostavlja posledice i da li je zaista toliko štetan.

Nakon završetka manjeg istraživanja odgovor je bio potvrdan.

Crvena krva zrnca i obroci bogati zasićenim masnoćama

Njihova studija sprovedena na deset zdravih muškaraca pokazala je da konzumiranje samo jednog obroka s visokim udelom masti, na primer čokoladnog milkšejka, rezultuje nezdravim promenama u krvnim sudovima i crvenim krvnim zrncima.

U studiji je učestvovalo deset zdravih muškaraca koji su popili čašu milkšejka od punomasnog mleka sa šlagom i sladoledom. Napitak je sadržao 80 grama masti i 1000 kalorija. Nakon samo četiri sata, laboratorijski testovi su pokazali da su krvni sudovi ispitanika manje elastični, a deo crvenih krvnih zrnaca, koja su glatka i pločasta, izmenio se i postao "šiljat".

Ta promena može uticati na krvotok, kaže Džulija Britan, profesorka anatomije i citologije sa univerziteta u Džordžiji. Dobra je vest da su štetne promene nestale nakon osam sati.

"Ne treba dizati paniku ako ste upravo 'slistili' čizburger i veliki milkšejk, jer su posledice takvog obroka s visokim udelom masnoća za zdrave ljude privremene, ali ne smeju vam preći u naviku", upozorava Britan.

"Vaš organizam to može podneti ako svi idući obroci ne budu isti takvi", kaže ona.

Naučnici ističu da je reč o studiji sprovedenoj na vrlo malom broju ispitanika. Kažu i da ne znaju u kolikoj su meri "šiljati" eritrociti opasni za zdravlje krvnih sudova, zbog čega je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Ipak, ranije sprovedena istraživanja na laboratorijskim miševima pokazala su da su crvena krvna zrnca kod tih životinja nakon kontinuirane ishrane obrocima bogatim zasićenim masnoćama, potpuno izmenile oblik, što je rezultovalo reakcijom organizma, čija je posledica razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje zdravim pojedincima da dnevni unos masnoća ograniče na 20 do 35 posto. Prema uputima klinike Mayo, za osobu koja dnevno konzumira oko 2000 kalorija, to znači između 44 i 78 grama masnoća dnevno.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samo jedan milkšejk izaziva promene u krvi i kod zdravih

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2018

Od ranije je poznato da ishrana bogata zasićenim masnoćama doprinosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, ali nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno uticati na zdravlje...Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Samo jedan milkšejk negativno utiče na zdravlje

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2018, 09:56

Od ranije je poznato da ishrana bogata zasićenim masnoćama doprinosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, ali nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno uticati na zdravlje...Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.