Samci skloniji depresiji

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2012, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samci skloniji depresiji

Samci imaju do 80 posto veći rizik za razvoj depresije u poređenju s ljudima koji žive u porodicama, pokazalo je finsko istraživanje koje je tokom osam godina na grupi od 3500 Finaca pratilo potrošnju antidepresiva.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu BioMed Centrals Public Health, ističu da je udeo samačkih domaćinstava u zapadnim zemljama u poslednjih 30 godina znatno porastao i danas svaka treća osoba u SAD-u i Velikoj Britaniji živi sama.

Među >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ispitanicima je bilo 1776 žena i 1695 muškaraca u proseku starih 44,6 godina i analizirano je niz faktora koji utiču na život - od društvenog okruženja, uslova na poslu, obrazovanja, prihoda, zaposlenosti i uslova stanovanja, pušenja, potrošnje alkohola do fizičkih aktivnosti.

Glavnim faktorima rizika za depresiju istraživanjem su identifikovani uslovi života kod žena i pomanjkanje društvene podrške kod muškaraca, prenosi Hina.

Istraživanjem je utvrđeno da su oni kupovali 80 posto više antidepresiva tokom tih osam godina koliko je trajalo istraživanje, u poređenju s onima koji ne žive sami i smatraju da život s drugima može pružiti emotivnu podršku i osećaj socijalne integrisanosti i poverenja.

Stručnjaci poručuju da se samcima mora dati prilika da govore o svojim problemima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.