Samački život vodi u depresiju?

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samački život vodi u depresiju?

Odrasli koji žive sami su pod 80% većim rizikom od dobijanja depresije u poređenju sa onima koji žive u porodici, rezultati su finske studije.

U istraživanju piše da su za žene glavni razlozi za depresiju loši uslovi stanovanja, a za muškarce nedostatak društvene podrške.

Studija je rezultate istraživanja dobila na osnovu praćena upotrebe antiderpresiva kod 3,500 Finaca.

Autori studije naglašavaju da se tokom protekle tri decenije značajno povećao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj ljudi koji žive sami.

Ispitanici u studiji su bili odrasli Finci: 1.695 muškaraca i 1.776 žena – i oni su u proseku imali 44,6 godina.

Prikupljene su informacije o njihovom životnom stilu: sa kim žive, da li rade, da li su završii školu, kolika im je plata, da li piju, puše i u kakvim uslovima žive.

Istraživači su otkrili da su osobe koje žive same, tokom istraživanja (koje trajalo od 2000-2008.), kupovale za 80% više antidepresiva, od onih koji su živeli sa porodicom.

"Studija ovakve vrste obično podcenjuje veličinu problema jer oni najugroženiji ne žele ni da učestvuju u ovakvi istraživanjima. Zato smatram da je rizik od mentalnih problema kod samaca u realnosti mnogo veći,” rekla je dr Laura Pulki-Rabak, autorka studije.

Izolacija

Istraživači napominju da život sa drugim ljudima pruža emotivnu podršku i osećaj socijalne integracije, kao i neke druge faktore koji su od velike važnosti za dobro mentalno zdravlje.

Samački život, piše u studiji, može se povezati sa osećanjima izolacije i manjkom društvene integracije i poverenja, a to su faktori koji umnogome doprinose mentalnom zdravlju osobe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svaka treća beba iz 2012. doživeće 100 godina?

Izvor: S media, 26.Mar.2012

Svaka treća beba rođena ove godine doživeće 100 godina, pokazala je najnovija studija britanskog Odeljenja za statistiku..."FONklame" u "Bici za bebe" (VIDEO)..Peticija "Glasaj za bebe" predata Skupštini Srbije..Tadić: Pronaći rešenje za ukidanje PDV na bebi opremu..Britanski "Telegraf" navodi...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.