Salce oko stomaka pomaže u lečenju posle infarkta!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2010, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salce oko stomaka pomaže u lečenju posle infarkta!

Matične ćelije izdvojene iz masnog tkiva oko struka mogu popraviti funkciju srca kod pacijenata koji su doživeli srčani udar, objavili su holandski naučnici.

Podaci prikupljeni od 14 pacijenata su pokazali da matične ćelije dobijene liposukcijom abdomena žrtava srčanog udara mogu u roku od 24 sata biti upotrebljene za "popravku" oštećenja na srcu, prenosi Rojters.

Takođe se pokazalo da osobe tretirane tim ćelijama prosečno imaju 15 odsto oštećenja srčanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mišića u odnosu na 25 odsto oštećenja kod pacijenata koji nisu bili lečeni na ovaj način.

U sledećoj fazi podaci istraživača sa Univerziteta Erazmus u Roterdamu biće provereni na 300 pacijenata u 35 evropskih klinika.

Ranija istraživanja su pokazala da je sličan učinak moguće postići i uz pomoć matičnih stanica iz koštane srži pacijenta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.