Saher torta

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saher torta

Za biskvit je potrebno:

160 g čokolade,

160 g maslaca,

160 g šećera u prahu,

160 g brašna,

6 jaja,

džem od kajsije


Način pravljenja biskvita:

Čokoladu stavimo u jednu posudu i rastopimo je u rerni. Omekšan i ulupan maslac dobro izmešamo sa omekšanom čokoladom i mešamo sve dok se masa ne ohladi. Zatim, uz stalno mešanje, dodajemo šećer, brašno, 6 žumanaca i na kraju 6 snežno ulupanih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << belanaca. Kalup namažemo maslacem i pospemo brašnom pa ga ispunimo ovim testom. Peče se u rerni oko jedan sat. Kada je biskvit pečen, ukloni se iz kalupa i sačeka se da se ohladi. Potpuno ohlađen biskvit premažemo ključajuće vrelim džemom od kajsija. Kada se i on ohladi, na tortu stavimo čokoladnu glazuru.

Za glazuru je potrebno:

120 g čokolade za kuvanje, 80 g maslaca.

Način spravljanja glazure:

Čokolada se zagreje u posudi koja je položena u vruću vodu. Otopljena čokolada se glatko pomeša sa maslacem, pa navlaženim nožem brzo nanosi na tortu.

Kao što se može primetiti, ovim receptom dobijamo Demel Saher tortu. Ukoliko želimo da pripremimo Original Saher tortu, ohlađeni pečeni biskvit najpre presečemo na pola po horizontali, i između tako dobijenih kora nanesemo tanak sloj džema od kajsije. I ovaj put je potrebno opet premazati tortu vrelim džemom po celoj površini i sačekato da se ohladi, da biskvit ne bi upijao glazuru od čokolade. Torta se služi bez dodataka, ili uz malo šlaga od pavlake bez šećera.

(iz knjige “Carsko-kraljevska Bečka kuhinja”)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.