SZO: Bez vanrednog stanja zbog MERS

Izvor: B92, 16.Maj.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Bez vanrednog stanja zbog MERS

Zabrinutost zbog virusa koji izaziva smrtonosni Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) značajno se povećala. Međutim, kako je 14. maja saopštila Svetska zdravstvena organizacije, bolest za sada nije opasna po globalno zdravlje.

Odbor za vanredne situacije SZO, koje je zasedao 13, maja, naveo je da je, na osnovu trenutnih informacija, ozbiljnost situacije povećana u smislu uticaja na javno zdravlje, ali da ne postoje dokazi o direktnoj prenosivosti virusa sa čoveka na čoveka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na konferenciji za novinare, direktor za bezbednost zdravlja Svetske zdravstvene organizacije Keići Fukuda izjavio je da je virus koji izaziva kašalj, povišenu temperaturu i ponekada fatalnu upalu pluća, prijavljen kod više od 500 pacijenata u Saudijskoj Arabiji i da se proširio u susedne zemlje, kao i da je prijavljeni nekoliko slučajeva u Evropi i Aziji.

Smrtonosan je u oko 30 odsto slučajeva.

Fukuda je istakao da se u većini prijavljenih slučajeva radi o inficiranju u bolnicama. Fukuda jer rekao da je nekoliko slučajeva MERS virusa prijavljeno u regionu Bliskog istoka, a da je osam slučajeva prijavljeno u sedam stranih zemalja, uključujući Maleziju, Liban i Sjedinjene Države.

Vesti da je dvoje zdravstvenih radnika donelo zarazu iz Sadijske Arabije u Sjedinjene Države povećalo je zabrinutost, a danas je saopšteno da je dvoje zdravstvenih radnika u bolnici na Floridi, koji su bili u kontaktu za obolelima od MERS-a, nisu zaraženi tim virusom.

Izvor: Glas Amerike

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.