SP faktor na kremi ne znači ono što svi misle, ali ima veze sa crvenilom VIDEO

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 12:04

SP faktor na kremi ne znači ono što svi misle, ali ima veze sa crvenilom VIDEO

Ovih dana dermatolozi i famaceuti ne preporučuju izlazak na sunce bez kreme sa zaštitnim faktorom

Svaki preparat za negu kože pored svih hranljivih komponenata treba da sadrži UV filter i antioksidanse, kaže farmaceutkinja Katarina Sovtić.

"UV filteri su blokatori štetnog UV zračenja. U kremama su prisutni kao fizički i hemijski filtri", objašnjava ona za TV Prva.

Kremu je potrebno naneti 30 minuta pre izlaganja suncu i nanositi više puta u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana, a postoje različiti zaštitini faktori.

"SP faktor označava koliko puta duže se može boraviti na suncu kada je koža zaštićena faktorom nego kada nije. To je u stvari doza sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože zaštićene tim preparatom odnosno količina koja je potrebna da izazove crvenilo kože koja nije zaštićena".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.