SAD nisu iskorenile tuberkulozu

Izvor: B92, 25.Mar.2011, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nisu iskorenile tuberkulozu

Uprkos stalnom napretku, u SAD nije ostvaren cilj, postavljen 1989, da se do 2010. iskoreni tuberkuloza, saopštavaju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prošle godine je u toj zemlji registrovan 11.181 tuberkulozni bolesnik, što znači da na 100.000 stanovnika u proseku ima 3,6 slučajeva tog oboljenja.

Broj obolelih u 2010. bio je za 3,9 odsto niži nego u 2009. Ono što otežava iskorenjivanje bolesti je njeno tvrdokorno prisustvo među stanovnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD koji su rođeni negde drugde, među crnim stanovništvom i osobama zaraženim HIV virusom.

Učestalost tuberkuloze je među crncim Amerikancima, rođenim u SAD, sedam puta veća nego među belcima.

Uz to je učestalost ove bolesti 11 puta veća među Amerikancima rođenim van SAD, nego među ostalim stanovništvom.

Među obolelima azijskog porekla, 95 odsto je rođeno van SAD, među obolelim Hispanoamerikancima van SAD je rođeno 75 odsto, među crnim stanovništvom 34 odsto i među obolelim belcima 20 odsto.

Četiri države - Kalifornija, Teksas, Njujork i Florida - imaju gotovo polovinu udela u ukupno obolelima od tuberkuloze u SAD.

Tuberkulozu izaziva bakterija "mikobakterijum tuberkulozis". Bolest može da se leči medikamentima, ali je nužno uzimati ih svakodnevno mesecima da bi tretman bio efikasan.

Zbog toga što se neki pacijenti toga ne pridržavaju, javlja se i oblik tuberkuloze otporne na više lekova, od kojeg će, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), do 2015. u svetu bolovati preko dva miliona ljudi.

Ta teža vrsta oboljenja u SAD pogađa svega 1,3 odsto tuberkuloznih bolesnika, dok je u 2010. u ovoj zemlji prijavljen samo jedan slučaj još težeg oblika tuberkuloze - one otporne i na najefikasnije lekove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.