SAD: Više lekova protiv holesterola

Izvor: B92, 13.Nov.2013, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Više lekova protiv holesterola

Američko udruženje kardiologa predlaže da se poveća upotreba lekova za smanjenje holesterola da bi se sprečili srčani i moždani udari i da se proširi broj Amerikanaca koji uzimaju te lekove.

Ta preporuka sadržana je u najnovijem kliničkom uputstvu Američkog udruženja kardiologa i Američke asocijacije za bolesti srca koja objavljenom juče. Prethodno uputstvo izdato je 2004. godine.

Svaki treći odrasli građanin SAD otprilike, ili 33 miliona ljudi, ima dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visok rizik od dobijanja ovih obolenja da bi se preventivno tretirali statinima, najefikasnijim lekovima za smanjenje nivoa holesterola, navedeno je u studiji.

"Velika većina srčanih i moždanih udara mogu biti izbegnuti ako su osobe svesne svog rizika, i ako učine sve što smatramo efikasnim da ga smanje", rekao je doktor Dejvid Džof, profesor za javno zdravlje na univezitetu Kolorado koji je učestvovao u predstavljanju studije.

On je rekao da često pacijenti i lekari opšte medicine potcenjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno kada se gleda dugoročno, odnosno duže od deset godina.

U ovom dokumentu daje se lekarima najkompletnije i najnovije uputstvo za procenu rizika, tako da mogu da deluju zajedno sa pacijentima da izbegnu srčani ili moždani udar, rekao je doktor Džof.

Najpoznatiji faktori koji utiču na aterosklerozu - akumulaciju plaka na arterijama - su godine, nivo holesterola, pritisak, pušenje i dijabetes, koje lekari opšte medicine mogu lako da identifikuju i da na osnovu toga proračunaju rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti za svakog pojedinačnog pacijenta, navode kardiolozi.

Do sada su statini kao što je Lipitor ili Zokor prepisivani samo da bi se smanjio suviše visok nivo lošeg holesterola ili LDL - 190 mg/decililitar krvi i više - da bi se snizio na ispod 100 mg/dl.

Procenjuje se da se svaki četvrti Amerikanac stariji od 40 godina, ili 15 odsto stanovništva, leči statinima.

Doktor Nil Stoun sa univerziteta Nortvestern koji je vodio grupu zaduženu da rediguje novo kliničko uputstvo kardiloga rekao je da ove nove preporuke znače da će mnogo više ljudi koji uzimaju statine imati od toga koristi, a mnogo manje onih koji imaju mali rizik od dobijanja nekog kardiovaskularnog obolenja dobijati te lekove.

Kardiolozi takođe ističu značaj načina života za smanjenje rizika od kardiovaskularnih obolenja, sa odgovarajućim režimom ishrane i dovoljno fizičkih vežbi.

Ovo upustvo nudi i bolji pristup za proračunavanje rizika od srčanih i moždanih udara uzimajuć u obzir i druge faktore kao što su etnička grupa ili pol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.