Rizične po život: Izbegavajte ovih 5 otrovnih namirnica kako znate i umete

Izvor: B92, 17.Jun.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizične po život: Izbegavajte ovih 5 otrovnih namirnica kako znate i umete

Bil Marler je američki advokat koji je čuven po tome što je u karijeri uspeo da sakupi 600 miliona dolara odštete u korist klijenata koji su blaže, teže ili fatalno stradali od neispravne hrane.

Kako prenosi Express, on kaže da se određeni rizik ne isplati, a s obzirom na iskustvo koje ima, smatramo da mu treba verovati.

Sirove ostrige

Marler je u poslednjih pet godina imao porast slučajeve sa trovanjem školjkama. On tvrdi da je glavni razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to što se same školjke loše hrane zbog promene klime. Kako Bil tvrdi, one filtriraju vodu u kojoj se nalaze bakterije, tako da i sama ostriga filtrira i tu bakteriju koja ostaje u njoj.

Unapred oprana ili rezana salata ili voće

Ovu kategoriju Marler "izbegava poput kuge", i to zato što se sve više hrana obrađuje, reže, prolazi kroz više ruku, veća je šansa da će se usput “nešto pokupiti”. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće u malim količinama kako bi ga što pre pojeo i smanjio rizik od razvijanja smrtonosne bakretije koja nastaje na temperaturi u frižideru.

Krvavo meso

Bil je izjavio da je svaki njegov hamburger koji je u poslednjih dvadeset godina pojeo bio valjano pečeni i to sa dobrim razlogom. Kako navodi, "razlog zašto su mleveni proizvodi problematičniji i potrebno ih je temeljnije termički obraditi jeste u tome što se svaka bakterija koja se nalazi na površini mesa može samleti unutar nje". Takođe, navodi: "Ako se ne peče na vratri jačoj od 71 stepen Celzijusov, može izazvati nastajanje ešerihije koli, salmonele i drugih bakterijskih bolesti.

Sirove klice iz semenki

Nekuvani i slabo kuvani proizvodi povezani su sa više od 30 bakterijskih epidemija (uglavnom salmonela i ešerihija koli) u Americi od sredine devedesetih. Nedavno je, 2014. godine, salmonela iz klica pasulja poslala 19 ljudi u bolnicu, kako govori sam Marler.

Nepasterizovano ("sirovo") mleko

Nepasterizovano mleko, koje se ponekad naziva "sirovo" mleko, može biti kontaminirano bakterijama, virusima i parazitima. Između 1998. i 2011. bilo je 148 trovanja hranom povezanih sa sirovim mlekom i proizvodima od sirovog mleka u SAD. Kao nešto manje rizičnije, Bil predlaže nepasterizovan sok, ali on ga lično izbegava isto kao i mleko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.