Rivaroksaban spas za bolesti srca

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rivaroksaban" spas za bolesti srca

Lek protiv srčanih ugrušaka "rivaroksaban" smanjuje rizik od smrti, srčanog udara i šloga kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom, ukazuje jedna studija, prezentovana tokom vikenda na sastanku Američkog udruženja za srce.

Istraživanje je obavljeno na Insititutu za klinička istraživanja Ðuk, u Daramu, Južna Karolina, a pokazalo je da se korišćenjem "rivaroksabana" za 16 odsto smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti, infarkta i šloga, u odnosu na pacijente >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji nisu uzimali taj lek, izveštava AFP.

Stručnjaci objašnjavaju da se kod ljudi koji su već preživeli srčani udar ili pate od nestabilne angine pektoris, stvara previše trombina - enzima koji izaziva stvaranje krvnih ugrušaka. "Rivaroksaban" dovodi do smanjenja produkcije dotičnog enzima.

Ispitivanje ovog leka je obavljeno na više od 15.000 pacijenata koji su preživeli srčani udar ili imali nestabilnu anginu pektoris. Njime je između ostalog otkriveno i da se kod pacijenata na "rivaroksabanu" takođe smanjuje i rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka za više od 30 odsto.

S druge strane, jedno nedavno istraživanje medikamenta "vorapaksar", takođe namenjenog borbi protiv ugrušaka, pokazalo je da on ne samo da nije efikasan na tom planu, nego i povećava rizik od krvarenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.