Ribom sprečite postporođajnu depresiju

Izvor: B92, 29.Avg.2013, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ribom sprečite postporođajnu depresiju

Jedan od okidača postporođajne depresije mogao bi, izmedu ostalog, da bude nedostatak omega-3 masnih kiselina, navodi se u istraživanju objavljenom u novom broju časopisu "Canadian Journal of Psychiatry".

Žene su najizloženije depresiji u reporoduktivnom dobu, a okidač za razvoj simptoma osetljivijih žena može biti i rođenje deteta.

Autori studije naglašavaju da su mnoge dosadašnje studije dovele u vezu trudnoću, omega-3 masne kiseline i hemijske reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje omogućavaju oslobađanje regulatora raspoloženja - hormona serotonina.

S obzirom na to da se omega-3 masne kiseline prenose sa majke na fetus tokom trudnoće i ugrađuju se i u majčino mleko tokom dojenja, nivo omega-3 masnih kiselina kod žena se tokom trudnoće smanjuje i ostaje snižen barem 6 sedmica posle porođaja.

Kada je u pitanju reumatoidni artritis, švedska studija rađena na ispitanicama rođenim od 1914. do 1948. godine proučavala je uticaj unosa omega-3-masnih kiselina na rizik od reumatoidnog artritisa, bolest mišićno-koštanog sistema.

Studija, objavljena u časopisu "Annals of the Rheumatic Diseases", je pratila ispitanike u više navrata, prilikom čega su oni ispunili ankete koje su uključivale detaljan opis prehrambenih navika, telesne aktivnosti, učestalost konzumacije pojedinih namirnica uključujući unos masnih (losos, sardine, račići, Jakobove kapice) i mršavih (bakalar, brancin) riba.

Rezultati studije ukazuju da su ispitanici koji su ribu konzumirali više od jednom sedmično smanjili rizik od artiritisa za 29 odsto u odnosu na one ispitanike koji to nisu činili u istom periodu.

Takođe, stručnjaci su uočili da su osobe koje su ređe konzumirale ribu pretežno bile pušači.

Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.