Izvor: B92, 14.Jan.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ribom protiv šloga

Švedski naučnici sa Instituta Karolinska u Stokholmu su izračunali da osobe koje jedu ribu više od tri puta nedeljno imaju prosečno 16 odsto manji rizik za moždani udar, prenosi radio Bi-Bi-Si.

Istraživači napominju da se radi o učinku koji se može usporediti sa efektom uzimanja statina - lekova namenjenih snižavanju koncentracije holesterola u krvi.

U desetogodišnjoj studiji, u kojoj je učestvovalo 34.670 ispitanica starosti od 49 do 83 godine, naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozitivan učinak takve ishrane objašnjavaju delovanjem omega-3 masnih kiselina koje dovode do snižavanja krvnog pritiska i smanjenja koncentracije masti u krvi.

Naučnici takođe navode da zdrav životni stil može dovesti do smanjenja rizika za prvi moždani udar i to za 80 odsto. Lekari upozoravaju da su glavni faktori rizika za moždani udar godine starosti, nepravilna ishrana, pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola u krvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.