Retko se dešava, ali dovodi do ozbiljnih simptoma: Kako da znate da li ste uneli previše vode?

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 08:53

Retko se dešava, ali dovodi do ozbiljnih simptoma: Kako da znate da li ste uneli previše vode?

Tokom toplih letnjih dana često posežemo za vodom. Međutim, iako je hidratacija bitna treba biti umeren jer ni previše vode nije dobro za organizam.

Iako se retko događa da se pretera u ispijanju vode, to se može dogoditi sportistima koji će se truditi svim silama da popiju dovoljno tečnosti kako bi mogli dati bolje rezultate.

Preporuke za dnevnu potrebu tečnosti (uključujući vodu kao i ostalo što unosimo hranom i drugim napicima) iznosi 3,0 litre za muškarce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 2,2 l za žene.

Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vreme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja.

Kada osoba konzumira prekomernu količinu vode i ćelije u mozgu počnu da bubre, a pritisak u lobanji raste. To uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teži slučajevi intoksikacije vodom mogu proizvesti ozbiljnije simptome, kao što su: pospanost, mišićna slabost ili grčevi, povišen krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode, je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija. Ozbiljniji signali uključuju grčenje mišića ili osećaj slabosti u mišićima. Može doći i do napada te gubitka svesti, a važno je u ovom slučaju obratiti se lekaru.

Prema brojkama citiranim u istraživanju iz 2013. godine, bubrezi mogu eliminisati oko 20-28 litara vode dnevno, ali ne mogu ukloniti više od 0,8 do 1 litra svaki sat. Da bi se izbegla hiponatrijemija, važno je ne nadmašiti količinu koju bubrezi mogu preraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.