Renesansa malih boginja?

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Renesansa" malih boginja?

Eksperti Odeljenja za virusologiju bečkog Univerziteta ocenili su da je prošla godina bila godina malih boginja u Evropi, sa više od 35.700 registrovanih slučajeva, što dozvoljava da se kaže da je došlo do "renesanse" te bolesti.

Bečki stručnjaci objavili su informaciju da su se male boginje, oboljenje koje je moguće potencijalno iskoreniti, vratile u Evropi. Stručnjaci Eva Geringer i Hajdemari Holcman u izveštaju ukazuju da su posebno pogođene Francuska sa 15.076 slučajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Italija, Rumunija, Sspanija i Nemačka. Na ovih pet zemalja otpada više od 90 odsto infekcija 2011.

Ssto se teških komplikacija tiče, zabeleženo je, između ostalih, i osam smrtna slučaja - šest u Francuskoj, i po jedan u Nemačkoj i Rumuniji, 1.482 pneumonije, 27 upala mozga.

Najčešće se ovo oboljenje pojavilo, kako stoji u izveštaju, kod dece ispod jedne godine, koje ne mogu još biti vakcinisane.

Kako bi se ta deca zaštitila, konstatuju stručnjaci, potrebna je imunizacija što većeg broja ljudi, jer je oboljenje ekstremno prenosivo.

Kod mališana ispod godinu dana najveći je rizik od dobijanja upale mozga.

Bečki eksperti ističu da su značajan uticaj na izbijanje malih boginja u Evropi ponovo imale tradicionalno nevakcinisane grupe, među kojima su etničke manjine poput Roma i imigranata i izbeglica, koji su tek pristigle na "stari kontinent".

Evropa je sada dalje udaljenija od cilja Svetske zdravstvene organizacije da se do 2015. iskoreni ova bolest, konstatovali su bečki stručnjaci.

One su, istovremeno, ukazale da ni Austrija nije na optimalnom putu, jer je prošle godine zabeležena 122 slučaja, što je u poređenju sa dve ranije godine (52, odnosno 50), duplo više.

Kod jednog dela oboljenja radi se pre svega o "uvezenim" infekcijama, ponajviše iz Francuske i susednim državama Austrije.

Ali je bilo i lanaca infekcije unutar porodica, odnosno u jednoj kasarni u austrijskoj pokrajini Sstajerskoj, gde je oboljenje izazvao jedan vojni obaveznik poreklom iz Rumunije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: 2011. bila godina malih boginja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2012

BEČ -..Eksperti Odeljenja za virusologiju bečkog Univerziteta ocenili su da je prošla godina bila godina malih boginja u Evropi, sa više od 35.700 registrovanih slučajeva, što dozvoljava da se kaže da je došlo do "renesanse" te bolesti...Bečki stručnjaci objavili su informaciju da su se male...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.