Registrovan novi lek protiv dijabetesa 2

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registrovan novi lek protiv dijabetesa 2

Prvi inovativni antidijabetik sitagliptin, koji se primenjuje u lečenju dijabetesa tipa 2 u Americi registrovan je sada i u Srbiji. Od dijabetesa boluje oko 630.000 osoba u našoj zemlji, pa zato zauzima peto mesto liste najsmrtonosnijih bolesti.

Lek sitagliptin, koji odlaže prelazak na insulin kod dijabetesa tipa 2, primenjuje se jednom dnevno i sprečava smanjenje lučenja prirodnog hormona koji signalizuje pankreasu da oslobodi insulin, saopštilo je Američko udruženje farmaceutskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << proizvođača i istraživača preko svojih predstavnika u Srbiji.

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 630.000 osoba, a smatra se da je ta bolest peti uzrok smrtnosti u zemlji.

Uz uvođenje posebne dijete u ishrani, bavljenje sportskim aktivnostima, inovativni lekovi su jedna od najvećih potreba današnjice u kontroli dijabetesa i smanjenju komplikacija, navodi u saopštenju.

Za otkriće ovog leka naučnice dr Nensi Tornberi i dr En Veber su dobile nagradu američkog Udruženja farmaceutskih proizvođača i istraživača.

Novi test upozorava na dijabetes

Niži ljudi nisu skloni raku i dijabetesu?

Pivo smanjuje rizik od hipertenzije i dijabetesa

- Proces istraživanja u kliničkim studijama je kompleksan i dugo traje. Samo je poslednja, treća faza studije za lek 'sitagliptin' uključivala hiljade pacijenata iz SAD, Kanade, Novog Zelanda, Australije, Evrope i Azije. Lek se danas propisuje milionima pacijenata koji imaju tip 2 dijabetesa - rekla je de Veber.

Od dijabetesa boluje više od 285 miliona ljudi, a skoro 26 miliona su Amerikanci.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.