Reagujte na vreme: Jedan od najtežih oblika karcinoma može se prepoznati po jutarnjim simptomima

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 15:59

Reagujte na vreme: Jedan od najtežih oblika karcinoma može se prepoznati po "jutarnjim" simptomima

Rak pluća je jedna od najčešćih i najtežih vrsta raka, a u svetu se svake godine dijagnostifikuje ogroman broj novoobolelih, često u uznapredovaloj fazi kada je lečenje otežano.

Nažalost, teško se otkriva i dijagnostifikuje jer su simptomi često suptilni i nejasni. Jedini način za prepoznavanje je znati šta tražiti.

Upravo nam zato lekari ističu četiri simptoma raka pluća koji se mogu javiti u jutarnjim satima i biti znak upozorenja.

Iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdoglavi kašalj najpoznatiji simptom raka pluća, i drugi delovi tela mogu dati znakove upozorenja. Lekari ističu da se svako može ujutro osećati umorno ili loše, ali ove znakove ne treba zanemariti:

"Pacijent može osećati da se budi obliven znojem, uz temperaturu. Ako je ovo popraćeno suvim kašljem koji traje više od tri nedelje ili iskašljvanjem krvi, to može ukazivati na rak pluća", objašnjavaju oni.

Takođe ističu da morate odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako patite od bilo kojeg od ovih simptoma.

Osim znakova koji se javljaju ujutro, rak pluća može izazvati i ove simptome:

Obično nema znakova ili simptoma raka pluća u ranim fazama, zbog čega je ovo stanje teško uočiti na vreme.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da se navedeni simptomi većinom razvijaju kako stanje napreduje.

Dobra vest je da postoji nekoliko načina za smanjenje rizika. Pušenje se smatra najvećim rizikom, zbog čega je prestanak pušenja neophodan.

Nadalje, zdrava ishrana prepuna voća i povrća ključna je kada se radi o smanjenju rizika od raka. Isto tako, preduzmite sve kako biste se zaštitili od izlaganja otrovnim hemikalijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.