Razrešite dileme: Da li pilule za odlaganje menstruacije narušavaju reproduktivno zdravlje? VIDEO

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 15:40

Razrešite dileme: Da li pilule za odlaganje menstruacije narušavaju reproduktivno zdravlje? VIDEO

Menstrualni ciklus često zna da pokvari planove ženama kada je letovanje u pitanju.

Često smo u dilemi da li je kupanje i sunčanje dozvoljeno tokom prvih nekoliko dana ciklusa, a nije retkost ni da pijemo tablete za odlaganje menstruacije.

Koliko je to bezbedno i da li je kupanje u moru dozvoljeno tokom ciklusa, saznali smo od Dejana Milojević, ginekolog, koja je bila gost emisije 150 minuta.

"Mogu da vam odgovorim sa dva aspekta, sa aspekta letovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sa medicinskog. Da li pilule za odlaganje narušavaju reproduktivno zdravlje, ne, ne narušavaju, svakako da se ti neki hormoni inače koriste za lečenje nekih stanja u ginekologiji, pa je potpuno dozvoljeno pomerati ciklus za izvesno vreme", rekla je dr Dejana.

"Žene se komfornije osećaju bez krvarenja, sam taj osećaj stvara pritisak kod žene", dodala je ona.

"Strah u smislu infekcije je potpuno neopravadan, samo je pitanje da li se žena oseća prijatno da može da se kupa u moru tokom ciklusa", zaključila je dr Milojević.

Kako napominje ona, redovna higijena je jedna od najvažnijih koraka kada je prevencija infekcija u pitanju. Važno je znati i da tokom ciklusa nije preporučljivo sunčanje jer to može dovesti do poremećaja.

U video prilogu saznajte i koliko je pametno kombinovati sunčanje i tampone, kao i zašto je važno ne uzimati vaginalete na svoju ruku i redovna poseta ginekologu nakon dolaska sa mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.