Razlika između upale bešike i urinarne infekcije: Kako ih prepoznati i lečiti VIDEO

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 20:24

Razlika između upale bešike i urinarne infekcije: Kako ih prepoznati i lečiti VIDEO

Upala bešike je sve zastupljenija, a kod žena se javlja četuri puta češće nego kod muškaraca, zbog jihove anatomije. Ona ne mora biti povezana sa urinarnim infekcijama, mada ljudi obično mešaju simptome i dijagnoze.

O ovoj sve zastupljenijoj zdravstvenoj problematici, govorio je danas u emisiji "150 minuta" televizije Prva specijalista urologije Đorđe Aleksić. On je na samom početku pojasnio razliku između upale bešike i urinarnih infekcija.

"Urinarne infekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su uzurokovane infektivnim uzročnikom, najčešće bakterijom. Retke su upale izazvane virusima i gljivicama. Upala bešike se događa kada se desi infekcija, odnosno, obično se dešavaju u isto vreme. Upala bi bila nešto što je neinfektivno, što nije izazvano bakterijom. Kada se prehladimo tada se obično izmeni stabilni milje koji bešika ima, tako da, u tim situacijama, bakterije koje su normalno prisutne u bešici, a nisu patogene, postaju patogene jer odbrambrene sposobnosti bešike postaju slabije. One se tada aktiviraju i upala bešike obično pređe u infekciju. Često prođe i bez ikakvih problema, ali je u ovom drugom slučaju potrebna adekvatna dijagnostika i lečenje", rekao je Aleksić pa objasnio koji su simptomi urinarne infekcije.

"Kada dođe do upale, prvi simptom je nelagodnost, pozivi za učestalo mokrenje, pacijenti mokre mnogo češće nego što je to uobičajeno. Uz to, može da krene i neko pečenje koje prelazi u bolove i na kraju se često pojavi krv u mokraći, mada nije obavezno", kaže urolog, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.