Raste broj zaraženih od čudnog sindroma: Kombinacija sa jednom vrstom namirnica može biti fatalna

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 19:50

Raste broj zaraženih od čudnog sindroma: Kombinacija sa jednom vrstom namirnica može biti fatalna

Novi podaci koje je u četvrtak objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma (AGS). Taj je sindrom ozbiljno, po život opasno alergijsko stanje.

Alergija izaziva reakciju koja može biti smrtonosna u kombinaciji s nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda.

Američki naučnici pronašli su alfa-gal u slini takozvanog krpelja usamljene zvezde (lat. Amblyomma americanum). Krpelj se prepoznaje po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beloj mrlji na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim delovima SAD-a. Ali stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promena njihova rasprostranjenost širi, prenosi BBC.

Od ugriza Amblyomma americanuma osoba se može razboleti ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobijene od sisara.

Na popisu opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, zečetina, jagnjetina, divljač, želatina, mleko, neki mlečni proizvodi i neki lekovi.

Simptomi uključuju grčeve u želucu, proliv, osip i otežano disanje.

Više od 110.000 slučajeva otkriveno je od 2010. godine, navodi CDC. Od 2017. do 2021. broj slučajeva porastao je za oko 15.000 godišnje. Zbog toga koliko ga je teško dijagnostifikovati, CDC kaže da je ukupno do 450.000 Amerikanaca moglo razviti alergije na meso zbog alfa-gala.

Sindrom je otkriven tek 2008. slučajno nakon što su američki naučnici pronašli neočekivane rezultate tokom testiranja leka koji se koristi za lečenje raka.

Ixodes holocyclus, poznat i kao krpelj paralize, takođe je uzrokovao slične alergije na meso u jednoj regiji u Australiji. Stručnjaci upozoravaju ljude da se na otvorenom pokriju i da redovno proveravaju svoje telo zbog uboda krpelja. Ugrizi krpelja mogu uzrokovati nekoliko opasnih bolesti i najčešći su tokom toplijih meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.