Rano otkrivanje raka pankreasa moguće jednim testom?

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 11:05

Rano otkrivanje raka pankreasa moguće jednim testom?

Laboratorijske analize stolice pacijenta mogle bi da pomognu lekarima u ranom otkrivanju raka pankreasa, kažu istraživači.

Naučnici su isprobali ovaj koncept u okviru istraživanja sa 136 volontera. Rezultati, koji su opisani u časopisu Gut, sugerišu da bi uočljive promene u crevnoj flori mogle da budu znak upozorenja da je tumor prisutan.

Rak pankreasa često ne izaziva simptome u ranim fazama. To znači da je obično agresivniji i teži za lečenje kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se dijagnostikuje.

Ovaj rak se češće javlja kod muškaraca: Do 2050. biće vodeći uzrok smrti

Kako se rak razvija i raste može da izazove nejasne simptome, kao što su loše varenje, promene u crevima i bol u stomaku ili leđima. Neki ljudi posete lekara i nekoliko puta pre nego što im se postavi dijagnoza.

Manje od jednog pacijenta od 20 sa najčešćim oblikom raka pankreasa - duktalnim adenokarcinomom - ima šanse da preživi pet ili više godina. Ranije otkrivanje bi moglo da poboljša te šanse.

Španski tim koji je radio istraživanja regrutovao je pacijente iz dve bolnice – jedne u Madridu i druge u Barseloni. Samo neki od pacijenata su imali duktalni adenokarcinom pankreasa, dok su ostali odabrani kao kontrolna grupa.

Bol u leđima, mučnina i čudna stolica neki od simptoma vrste raka koji pogađa najviše muškarce

Istraživači su prikupili i analizirali uzorke pljuvačke i stolice od dobrovoljaca da vide ima li primetne razlike između grupa.

Uzorci stolice su pokazali razliku za koju tim veruje da bi mogla da bude korisna u dijagnozi raka pankreasa.

Bio je to poseban obrazac ili genomski profil crevnih bakterija, gljivica i drugih mikroba.

Ovo je dosledno identifikovalo pacijente sa bolešću, bez obzira na to koliko je napredovala, što sugeriše da se karakteristični mikrobiomski potpisi pojavljuju rano i da bi pregled mikrobioma stolice mogao pomoći da se rak pankreasa otkrije u ranoj fazi, kažu istraživači.

Naučnici preokrenuli razvoj ćelija raka pankreasa

Oni preporučuju više studija, a neke se već sprovode.

Nezavisni istraživači u Nemačkoj potvrdili su nalaze kod malog broja pacijenata, a test se takođe testira u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.