Rano otkrivanje raka materice

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rano otkrivanje raka materice

Britanski doktori su napravili test koji može da otkrije rak materice, mesecima ili čak godinama pre pojave bilo kakvih simptoma.

Posebnim ultrazvučnim postupkom mogu se otkriti prvi znace tumora i kod onih žena koje se osećaju savršeno zdravo. Istraživači kažu da bi ovaj test uskoro mogao da postane rutinski kod žena kod kojih postoji rizik za pojavu ovog oboljenja.

Od sedamdesetih godina prošlog veka broj obolelih se povećao za 50 % , a stručnjaci smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je uzrok tome to što žene rađaju manje dece, a sa druge strane to je gojaznost.

Pošto je broj obolelih u porastu, mnogi doktori pozivaju žene na rutinski pregled za rak materice, isto kao kada su u pitanju rak dojke i rak grlića materice.

Specijalizovanim ultrazvučnim postupkom meri se debljina materice i dobija uvid u stanje što omogućava lekarima da vide znake tumora.

Studija koja je obuhvatila 96 žena pokazuje da je ova metoda efikasna u 80 % slučajeva u otkrivanju raka materice pre nego što su pacijentkinje imale bilo kakve simptome kao što je npr. krvarenje.

Teoretski, rano otkrivanje raka kod obolelih omogućava daleko više šansi za oporavak jer se sa terapijom počinje pre nego što se tumor proširi.

Naučnici žele da nastave sa istraživanjem i provere efikasnost testa. Rak materice se obično javlja nakon menopauze u šestoj deceniji života.

Žene su u rizičnijem položaju kada u njihovoj krvi postoji veći nivo estrogena. Nivo hormona se smanjuje tokom trudnoće, tako da su žene koje imaju manje dece izložene delovanju ove supstance u dužim periodima.

Žene sa viškom kilograma takođe imaju mnogo viši nivo estrogena jer salo pretvara druge hormone u estrogen.

„U budućnosti će žene koje nose najveći rizik za oboljenje, kao što su gojazne, one sa manje dece ili one sa povišenim krvnim pritiskom, biti upućene na snimanje," kaže Ian Džejkobs, koji je vodio studiju.

Određena su dva gena zaslužna za ovo ozbiljno oboljenje. Oni povećavaju rizik za pojavu endometrioze do 20 %, kažu naučnici. Ovo otkriće otvara put za tretiranje osnovnih uzroka bolesti, kao što analiza krvi brzo donosi dijagnozu neke bolesti.

Ovi geni su odgovorni za formiranje maramice na materici i u metabolizam hormona, rekli su stručnjaci sa Oksforda za magazin „Prirodna genetika".

Endometrioza, koja može da izazove i neplodnost, javlja se kada se endometrija, tkivo sa materice, javlja na mestima izvan materice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.