Rani test krvi može pomoći u otkrivanju uzroka pobačaja

Izvor: B92, 18.Sep.2023, 08:30

Rani test krvi može pomoći u otkrivanju uzroka pobačaja

Prema danskim istraživačima, test krvi uzet nakon pobačaja koji se dogodio već u petoj nedelji trudnoće može pomoći da se objasni zašto je do njega došlo, a u nekim slučajevima i dovede do preventivnog lečenja.

Jedna od deset žena doživi gubitak trudnoće, a ovaj broj je još veći u zemljama u kojima se trudnoća sve češće javlja kasnije u reproduktivnom dobu.

Danski ginekolog Henriette Svarre Nielsen i njen tim istraživača nedavno su objavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studiju u britanskom časopisu The Lancet koja pokazuje da uzorak krvi uzet od majke ubrzo nakon abortusa već u petoj nedelji trudnoće može da utvrdi da li je fetus imao hromozomske anomalija.

U Danskoj se takvi testovi obično nude tek nakon što žena ima tri spontana pobačaja i samo ako su se dogodili posle desete nedelje trudnoće – piše medicalekpress.com.

Na klinici u Hvidovru danas se nudi analiza krvi svim ženama koje su imale spontani pobačaj i potom dolaze u Hitnu pomoć. Dr Svarre Nielsen kaže da je više od 75 posto prihvatilo pretragu.

Kada se izoluje, a zatim se sekvencira iz testa krvi, analizira se DNK embriona ili fetusa da bi se utvrdilo da li nosi hromozomsku anomaliju koja ga sprečava da nastavi da živi. Odgovor je obično pozitivan u 50 do 60 odsto slučajeva.

Prekid trudnoće može biti posledica hormonske neravnoteže, endokrinih bolesti, problema sa koagulacijom ili životnog stila.

Ako se nađe objašnjenje, lekari mogu da utvrde rizike i osmisle plan lečenja. Pokrenut 2020. godine, projekat – nazvan COPL za gubitak trudnoće u Kopenhagenu – još uvek traje i očekuje se da će proizvesti jedinstvenu bazu podataka o širokom spektru bolesti zahvaljujući velikoj kohorti, koja do sada uključuje 1.700 žena.

"Imaćemo dobru pozadinu podataka da tačno odgovorimo na pitanja o gubitku trudnoće, reprodukciji, ali i zdravlju žena uopšte“, rekao je Svare Nilsen.

Nalazi studije bi na kraju mogli da pomognu u sprečavanju pet odsto od 30 miliona pobačaja koji se dešavaju širom sveta svake godine.

Takođe je rekla da žali što nije uloženo više napora da se pronađu objašnjenja ili podrže mentalno zdravlje parova nakon pobačaja. O gubitku trudnoće se često ne govori javno, a kada do njega dođe, reakcije mogu biti neprijatne. Stoga se nadamo da će ovaj projekat zaživeti više u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.