Rana identifikacija šizofrenije?

Izvor: B92, 08.Jul.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rana identifikacija šizofrenije?

Šizofrenija, najčešći oblik slabljenja mentalnog potencijala mozga, pogađa jednu od sto osoba u svetu. Najveći broj slučajeva ne otkriva se sve dok obolela osoba ne počne da pokazuje simptome kao što su halucinacije i udvajanje ličnosti. U tom trenutku bolest je toliko napredovala da je izuzetno teško lečiti.

U izveštaju ovih dana objavljenom u onlajn izdanju "Žurnala američke psihijatrije", istraživači sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu i Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolumbija, pružiliu su prve dokaze da je nepravilnosti u mozgu, u vezi sa rizikom oboljevanja od šizofrenije, moguće otkriti i kod beba starih samo nekoliko nedelja.

"Otkriće nam omogućava da počnemo da razmišljamo kako da vrlo rano identifikujemo decu izloženu riziku od oboljevanja od šizofrenije i da li postoji nešto što možemo da u vrlo ranoj fazi uradimo u smanjenju rizika", izjavio je za časopis "Sajens" dejli Džon H. Gilmor, profesor psihijatrije i direktor Centra za istraživanje šizofrenije Univerziteta Severne Karoline.

Naučnici su koristili ultrazvuk i genetske podatke u izučavanju razvoja mozga kod 26 beba čije su majke bolovale od šizofrenije. Pokazalo se da bolest kod takozvanih "prvostepenih rođaka", pre svega roditelja, dramatično povećava rizik da će bolest napasti jednu od deset osoba.

Među dečacima, najugroženije bebe karakteriše veći mozak i povećan lateralni ventrikal - tečnošću ispunjen prostor u mozgu, nego kod beba kod čijih majki nije zabeleženo ovo psihijatrijsko oboljenje.

"Da li bi ovo povećanje moglo biti rani pokazatelj da će ovakav mozak biti različit?", zapitao se profesor Gilmor.

Valja odmah reći da istraživači nisu pronašli bilo kakvu razliku u veličini mozga među devojčicama. To na neki način odgovara podacima o rasprostranjenosti šizofrenije koja je mnogo češća i u snažnijoj formi kod muškaraca.

To ipak ne znači da će dečaci sa većim mozgom obavezno oboleti od šizofrenije. Kod rođaka osoba obolelih od šizofrenije ponekad se otkriju izvesne nepravilnosti u mozgu ali se iskažu kroz vrlo blage simptome ili sve prođe bez njih.

"Nalazimo se, zapravo, na samom početku istraživanja. Pratimo razvoj te rizične dece kroz celo detinjstvo" - naglasio je Gilmor.

Njegov naučni tim će nastaviti da meri veličinu mozga kod ove dece i takođe pratiti njihovu sposobnost govora, motoristiku i razvoj memorije.

Ovo istraživanje obezbeđuje prve pokazatelje da je nepravilnosti u mozgu povezane sa šizofrenijom moguće otkriti u najranijem životnom dobu.

Unapređivanje metoda ranog otkrivanja rizika od oboljevanja omogući će lekarima novi pristup u prevenciji i sprečavanju da se kod dece iz visoko rizične grupe razvije bolest.

"Istraživanje će nam obezbediti bolji uvid u fazu kad razvoj mozga počinje da biva drugačiji. A to će nam pomoći da intervenciju usmerimo na pravi cilj", zaključio je profesor Gilmor.

Izvor - Srna

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.