Rak prostate: Izbegavajte pomfrit

Izvor: B92, 01.Feb.2013, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak prostate: Izbegavajte pomfrit

Istraživanje objavljeno u žurnalu „The Prostate“ pokazalo je da hrana pržena u dubokom ulju nije loša samo za struk već povećava i rizik od dobijanja raka prostate.

Istraživači iz Fred Hačison centra za istraživanje raka otkrili su da konzumiranje hrane pržene u dubokom ulju više od jednom nedeljno povećava rizik od dobijanja raka prostate.

Naučnici su posmatrali konzumaciju ove hrane kod 1.549 muškaraca sa rakom prostate i 1.492 muškarca koji ga nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imali starosti između 35 i 74 godine.

Osobe koje su jele najviše pržene hrane – više od jednom nedeljno, imale su od 30 do 37 odsto veći rizik od dobijanja raka prostate, čak i kada su u obzir uzeti faktori kao što su istorija porodičnih bolesti, godine i indeks njihove telesne mase.

„Koliko smo upoznati, ovo je prva studija koja je gledala povezanost konzumiranja hrane pržene u dubokom ulju sa dobijanjem raka prostate“, izjavila je Dženet Stenford, jedan od istraživača.

Stenfordova je primetila jedan od ključnih razloga za ove rezultate: Prženje u dubokom ulju izaziva stvaranje jedinjenja u hrani koja mogu dovesti do stvaranja raka, poput akrilamida u pomfritu i policikličnih hidrokarbona koji se stvaraju kada se meso prži na visokoj temperaturi.

Hrana pržena u dubokom ulju nije jedini metod kuvanja koji je povezan sa rakom prostate – studija objavljena u žurnalu „Karcinogeneza“ našla je dokaze da redovno konzumiranje mesa prženog u tiganju takođe može povećati rizik za dobijanje raka.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije i Centra za prevenciju raka naglasili su da konzumiranje jedne i po porcije mesa prženog u tiganju nedeljno može povećati rizik za dobijanje raka prostate za 30 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.