Rak pluća je najagresivniji karcinom: Uz pomoć imunoterapije se leči više od 700 osoba kod nas VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 22:23

Rak pluća je najagresivniji karcinom: Uz pomoć imunoterapije se leči više od 700 osoba kod nas VIDEO

Na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća, alarmantna su upozorenja koja dolaze na svetski dan borbe protiv ove opake bolesti. Gotovo 7.000 ljudi godišnje oboli od raka pluća, koji je jedan od najagresivnih karcinoma i kod žena i kod muškaraca.

"Teško sam prihvatila tu činjenicu da bolujem od najsmrtonosnijeg karcinoma. U tom trenutku ja sam to doživela kao smrtnu presudu kao sad da ćete vi umreti, ali pre nego što umrete, debelo ćemo vas namučiti." >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ovako svoju priču započinje Đurđina Jovanović koja je 2020. godine saznala da ima rak pluća i to 4. stadijum. Simptomi su bili nespecifčni konstantan umor i bol u ramenu koji je postajao sve jači.

"Kada sam primila prvu terapiju, njeno dejsto sam osetila na sredini između te dve terapije koje se primaju a to je 21 dan nisam odmah skočila i mogla da hodam, ali sam osetila da mi je bolje tako da u tom mraku u kom sam bila okružena i hladnoći ja sam te terapije doživela kao svetioni."

Svetlo na kraju tunela koje je Đurđini spasilo život bile su te inovativne imunoterapije koje su u našu zemlju uvedene zahvaljujući državi. Danas se uz pomoć nje leči nešto više od 700 obolelih.

Zahvaljujući novim terapijama dosta je pomereno preživljavanje na nekoliko godina oni koj nisu na tim lekovima a i drugačiji je kvalitet života pacijenta koji prima ovu terapiju. Posle jednog dana mogu da se vrate svojim uobičajenim aktivnostima.

Najveći faktor rizika za nastanak raka pluća je pušenje. Preko 90 % obolelih od ove bolesti su pušači. Simptome poput kašlja, otežanog disanja pušači pripisuju cigaretama i to je razlog zbog koga se rak pluća često kasno otkrije.

Prestanak pušenja je nešto najbolje što možete da uradite za svoja pluć.

Rak pluća moze da bude izlečen samo kada se otkrije na vreme i kada može da se operiše i tada pacijente smatramo izlečenim. Nažalost, kako se otkrije u kasnim fazama ne možemo ga izleciti ali zahvaljujući novim terapijama možemo ga držati pod kontrolom.

Zdrav način života je najbolja prevencija, a ukoliko ste pušač i imate preko 50 godina savet pulmologa je obavezan pregled grudnog koša jednom ili dvaput godišnje.

Više možete pogledati u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.