Rak bešike češći kod žena pušača

Izvor: B92, 18.Avg.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak bešike češći kod žena pušača

Žene pušači izložene su većem riziku da obole od raka bešike nego što se ranije mislilo, ukazuje jedna skorašnja studija američkog Nacionalnog instituta za kancer (NCI).

Prema novim saznanjima, pušenje je odgovorno za 52 odsto slučajeva raka bešike medju Amerikankama, dok je nekad taj procenat procenjivan na 20 do 30 odsto, izveštava AFP.

Stručnjaci ovakav trend pripisuju kako promenama u sastavu cigareta tokom decenija, tako i promenama navika stanovništva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U poslednjih pola veka u cigaretama je smanjen sadržaj katrana i nikotina, ali je povećan sadržaj specifičnih karcinogena, kao što je beta-naftilamin, koji se baš dovodi u vezu s rakom bešike. Osim toga, činjenica je da danas znatno veći procenat Amerikanki puši.

U SAD prema podacima iz 2009. puši oko 46 miliona ljudi, odnosno 20,6 odsto ukupne populacije. Pri tom, među muškarcima procenat pušača iznosi 23,5 odsto, a među ženama 17,9 odsto.

Procenjuje se da će ove godine biti dijagnozirano oko 69.250 novih slučajeva raka bešike, a 14.990 osoba će umreti od te vrste raka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.