Radoholičari, ovo treba da znate

Izvor: Mondo, 06.Feb.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radoholičari, ovo treba da znate

Ako ste i vi radoholičar (mada to verovatno ne biste priznali drugima), pročitajte ovo.

To što "prikucate" sebe za radni sto i konstantno proveravate poslovni i-mejl vikendom, kao da vam život zavisi od toga, nije ništa drugo radoholizam. I znajte da to što ste radoholičar uopšte nije dobro za vaše mentalno zdravlje!

Nova studija sprovedena na Bergen univerzitetu u Norveškoj, pokazala je da radoholizam otkriva dosta toga o mentalno zdravlju, a naučnici su ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << puta istraživali vezu između radoholizma i poremećaja ADHA, depresije, anksioznosti i opsesivno-kompluzivnog poremećaja (OKP).

Otkrili su da radoholičari na testu pokazuju 33 odsto veće sklonosti ka ADHD, 26 odsto ka OKP-u, 34 odsto sklonosti ka anksioznosti i devet odsto ka depresiji. Sve to verovatno i nije mnogo iznenađujuće, ako uzmemo u obzir da su radoholičari često pod stresom.

Ipak, naučnici kažu da su rezultati ove studije pomalo poput pitanja da li je starija kokoška ili jaje, jer nije jasno da li konstantan radi izaziva ove poremećaje ili ljudi koji imaju ove poremećaje imaju predispozicije da budu radoholičari. Pošto to nije sasvim jasno, stručnjaci kažu da je potrebno uraditi još studija.

Bez obzira na to, znamo da se stres povezuje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, poput srčanih bolesti, što je još jedan razlog da "prikočite" malo ako ste radoholičar.

Ukoliko niste sigurni da li spadate u tu grupu, naučnici navode ove kriterijume koje ispunjavaju radoholičari: provodite više vremena na poslu nego što bi trebalo, posao vam je prioritet u odnosu na hobije ili vežbanje, sama pomisao da ne možete da radite vam izaziva stres. Ako vam to zvuči poznato, usporite malo, a možete da potražite i stručnu pomoć da vam u tome pomogne.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.