Radi na poseban način: Novi izum naučnika će zaustaviti čak 99 odsto komaraca

Izvor: B92, 09.Jun.2023, 13:30

Radi na poseban način: Novi izum naučnika će zaustaviti čak 99 odsto komaraca

Naučnici sa Hebrejskog Univerziteta u Izraelu napravili su novi izum za koji tvrde da će nakon nanošenja na kožu odbiti oko 99 odsto komaraca.

“Prvo, to je mehanička zaštita od komaraca. Drugo, ovaj polimer celuloze djeluje kao hemijska kamuflaža”, objasnio je dr Džonatan Bohbot, vodeći istraživač s Fakulteta za poljoprivredu, hranu i okolinu Hebrejskog Univerziteta, pa dodao:

“Radi na način da sprečava miris koji privlači komarce, a zatim vrlo sporo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otpušta naš sprej. Ukratko, tako se produbljuje trajanje zaštite.”

Prema Bohbotu, tipični lokalni sprejevi i drugi proizvodi protiv komaraca koji se nanose na kožu deluju tako da sprečavaju ugrize komaraca. Ovaj sprej pak deluje tako da pre svega sprečava komarce da se uopšte približe “meti”.

Formula kojom se to postiglo je kombinacija dveju prirodnih komponenti – indola, mirisne stvari koja se nalazi u cveću, i polimera zvanog celuloza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.