RFZO:Od sutra vantelesna u državnoj ili privatnoj ustanovi

Izvor: B92, 08.Jun.2016, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO:Od sutra vantelesna u državnoj ili privatnoj ustanovi

Osigurana lica Republičkog fonda za zdravstveno osigiranje (RFZO) će od sutra ponovo imati mogućnost da se prilikom izlaska na lekarsku komisiju opredele da prvi i drugi pokušaj vantelesne oplodnje o trošku RFZO obave u državnoj ustanovi ili u jednoj od 11 privatnih ustanova s kojima Fond ima zaključen ugovor.

RFZO u saopštenju podseća da je u maju GAK "Narodni front" dostavio obaveštenje da zbog renoviranja možda neće biti u mogućnosti da izvrši plan rada za 2016. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu koji se odnosi na usluge vantelesne oplodnje, zbog čega se obratio Institutu za javno zdravlje radi dobijanja mišljenja da li će postojeći kapaciteti u državnim ustanovama biti dovoljni za pružanje tih usluga do kraja godine.

Institut za javno zdravlje je dao pozitivno mišljenje za dodatni broj usluga u privatnim ustanovama i RFZO je preduzeo aktivnosti kako bi se bez odlaganja osiguranim licima omogućilo da se, sem za državne ustanove, opredeljivali i za jednu od 11 privatnih ustanova.

Mogućnost da se ponovo opredele imaće i sva osigurana lica koja su izlazila na lekarsku komisiju u periodu od 27. maja do danas, a nisu mogla da biraju privatnu ustanovu zbog ispunjenosti broja u tim ustanovama.

RFZO napominje da su osigurana lica mogla da se opredeljuju i za jednu od 11 privatnih ustanova sve do 26. maja 2016. godine, kada je ispunjen broj od 500 usluga za koje je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" dao mišljenje o opravdanosti upućivanja.

"Napominjemo da je Republički fond na ovaj način obezbedio dovoljno kapaciteta za pružanje usluge VTO do kraja godine", ističe se u saopštenju.

Fond podseća da će osiguranici vantelesnu oplodnju, ako se odluče za državnu ustanovu, moći da obave u KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Niš i OB Valjevo, a da je na sajtu RFZO dostupan spisak 11 privatnih ustanova s kojima Fond ima zaključen ugovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.