Pustite decu da se igraju u blatu

Izvor: B92, 30.Mar.2013, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustite decu da se igraju u blatu

Roditelji uglavnom brane deci da se igraju u prašini i blatu, jer strahuju da će tako dobiti neku bolest ili infekciju. Stoga ih radije vode u igraonice.

Stručnjaci, međutim, apeluju na roditelje da dopuste mališanima da se igraju u prljavštini, a Kia Lahiri, pedijatar u indijskoj bolnici, pojašljava i zašto:

- Prljavština je zdrava, jer deca u dodiru sa njom postaju otpornija. Ako decu puštate da se igraju isključivo na čistim mestima, ona ne dolaze u dodir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa različitim vrstama bakterija.

Tako njihov imuni sistem slabi, što dovodi, recimo, do astme. Izlaganje mikrobima prisutnim u zemlji pomaže deci da postanu otporna.

Stoga, pustite decu da se igraju u blatu, umesto da igraju video-igre.

Njihove kognitivne sposobnosti biće bolje, jer je dokazano da neke bakterije iz tla doprinose boljoj funkciji mozga.

Doktorka iz Indije istakla je i da igranje u blatu i pesku opušta decu i čini da ona budu bolje raspoložena.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pustite decu da se igraju u blatu

Izvor: OkRadio.rs, 30.Mar.2013

Roditelji uglavnom brane deci da se igraju u prašini i blatu, jer strahuju da će tako dobiti neku bolest ili infekciju. Stoga ih radije vode u igraonice. Stručnjaci, međutim, apeluju na roditelje da dopuste mališanima da se igraju u prljavštini, a Kia Lahiri, pedijatar u indijskoj bolnici, pojašljava...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.