Pušenje vejpa nije nimalo bezazleno: Ovo su posledice VIDEO

Izvor: B92, 20.Sep.2023, 20:29

Pušenje vejpa nije nimalo bezazleno: Ovo su posledice VIDEO

Maloletna lica više neće moći da kupuju vejpove i druge električne cigarete bez nikotina! To donosi izmena Zakona o duvanu čiji pretres treba da bude završen do kraja ovog meseca. Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj i Svetlana Stanišić, dr fizičke hemije su u emisiji 150 minuta na TV Prva govorile o tome kako pušenje vejpa utiče na mlad organizam.

Neki probaju vejpove iz radoznalosti, a neki zato što im je ponudio neko iz društva, a ima i onih koji su običnu cigaretu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušali da zamene elektronskom. Istraživanja pokazuju da je najviše dece koja su probala vejp u srednjoj školi, uzrasta 15 godina.

"Deca starosti od 12 ili 13 godina mogu slobodno da kupe vejp, a da roditelji ni ne znaju za to. Deca kažu da im je primamljivo zbog mirisa i oblika, i to je prva osnova", ističe Gordana Plemić.

"U vejpu se nalaze voda, glicerol, propilen glikol, nikotin i raznorazne druge aditive" navodi Svetlana Stanišić i dodaje da sastav vejpa nije strogo regulisan, a nije regulisan ni uvoz vejpa.

Kako kažu, nargila je gora.

Posledica vejpa se najviše odražava na pluća, odnosno javljaju se sitne promene na plućima koje neki nazivaju evali, a oni podsećaju na pneumoniju. Takođe se javljaju problemi sa srcem i krvnim sudovima.

Više pogledajte u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.