Izvor: Mondo, 24.Jan.2016, 09:57 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pržena hrana je zdrava, ako...
Svi znamo da je zdravije kuvati namirnice nego pržiti ih, ali stručnjaci sada imaju novu teoriju.
Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock
Prženo povrće je zdravije od kuvanog, tvrdi tim španskih naučnika, ali samo ako za prženje koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.
Sirovo povrće sadrži antioksidante I frenole, a ove komponente su, inače, dobra prevencija za hronične bolesti, uključujući kancer i dijabetes.
Profesorka Kristina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Samaniego Sančez sa Univerziteta u Granadi, kaže da "ulje povećava količinu fenolnih elemenata u povrću", te je zbog toga prženje na ovom ulja dobar izbor.
Međutim, ono što istraživači naglašavaju je da se prženjem namirnica na ekstra devičanskom maslinovom ulju takođe povećava i broj kalorija.
Stručnjaci preporučuju kuvanje hrane kada se jedu i povrće i voda u kojoj je obrok spremljen, mada savetuju da obroke barem povremeno pržite na ovom ulju.