Pržena hrana je zdrava, ako...

Izvor: Mondo, 24.Jan.2016, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pržena hrana je zdrava, ako...

Svi znamo da je zdravije kuvati namirnice nego pržiti ih, ali stručnjaci sada imaju novu teoriju.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Prženo povrće je zdravije od kuvanog, tvrdi tim španskih naučnika, ali samo ako za prženje koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.

Sirovo povrće sadrži antioksidante I frenole, a ove komponente su, inače, dobra prevencija za hronične bolesti, uključujući kancer i dijabetes.

Profesorka Kristina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Samaniego Sančez sa Univerziteta u Granadi, kaže da "ulje povećava količinu fenolnih elemenata u povrću", te je zbog toga prženje na ovom ulja dobar izbor.

Međutim, ono što istraživači naglašavaju je da se prženjem namirnica na ekstra devičanskom maslinovom ulju takođe povećava i broj kalorija.

Stručnjaci preporučuju kuvanje hrane kada se jedu i povrće i voda u kojoj je obrok spremljen, mada savetuju da obroke barem povremeno pržite na ovom ulju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.