Promene na vašim očima mogu biti znak ozbiljne bolesti, obratite pažnju

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 16:16

Promene na vašim očima mogu biti znak ozbiljne bolesti, obratite pažnju

Poznavanje karakteristika i posledica holesterola je od suštinskog značaja za održavanje opšteg zdravlja i smanjenje rizika od ozbiljnih bolesti kao što su bolesti srca. 

Pored simptoma kao što su ubrzan rad srca i bol u vratu i potiljku, donosimo vam tri znaka visokog holesterola koji se mogu pojaviti u vašim očima:

Ksantelazma

Kada je reč o najčešćim oblicima indikatora holesterola, izdvaja se ksantelazma (lat. kanthelasma palpebrarum), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše Miror. To su žućkaste formacije na kapku, koje su zapravo naslage masti i holesterola, a rezultat su nakupljanja holesterola ispod kože.

Ove promene oka su meke na dodir i ne izazivaju bol, ali se vremenom mogu povećati i proširiti. Obično nije ozbiljna i uklanja se samo iz estetskih razloga, ali je jasan znak upozorenja da treba paziti na ishranu i način života. Izbegavajte pušenje, ograničite konzumaciju alkohola, smanjite unos zasićenih masti i koristite lekove za snižavanje holesterola u konsultaciji sa svojim lekarom.

S obzirom da ove naslage neće nestati same, mogu se ukloniti na četiri načina:

-hirurško uklanjanje

-lasersko uklanjanje

-hemijski piling

-zamrzavanje krioterapijom

Arcus senilis

Corneal arcus senilis takođe može biti znak visokog holesterola, uglavnom kod ljudi mlađih od 45 godina. To je stvaranje plavog, belog ili svetlo sivog prstena na rožnjači oka. Stanje može početi na vrhu ili dnu rožnjače, ali će na kraju formirati pun prsten. Ovo stanje je lako uočiti jer će krug imati jasno definisanu oštru ivicu i unutrašnjost će biti zamagljena. Iako stručnjaci ovu promenu na očima povezuju sa povišenim holesterolom, arkus rožnjače može biti i samo posledica starenja.

Međutim, test krvi će pokazati da li imate visok holesterol, u kom slučaju će vam biti propisani lekovi i dijeta, kao i program vežbanja za snižavanje holesterola u krvi. Ovo stanje takođe ne izaziva bol ili oštećenje vida, ali do sada nije utvrđeno da bi smanjeni unos masti mogao dovesti do regresije arcus senilisa. Zato bolje sprečite bilo kakve promene koje bi mogle da izazovu nelagodnost u vašim očima i pročitajte o svakodnevnim navikama koje povećavaju holesterol.

Okluzija retinalne vene

Okluzija retinalne vene nastaje kao rezultat začepljenja krvnih sudova koji hrane mrežnjaču, što može dovesti do zamagljenog vida ili trajnog oštećenja, pa čak i gubitka vida. Pojašnjeno; u ovom stanju je blokiran protok krvi do mrežnjače, što joj oduzima kiseonik, pa ne može da šalje vizuelne informacije u mozak. Ova blokada izaziva krvarenje, a zatim i otok. Pored gubitka vida, mogu se pojaviti i male crne tačke ili linije u oku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.