Probiotik kao lek protiv dijabetesa?

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probiotik kao lek protiv dijabetesa?

Dokazano je da lek koji sadrži žive bakterije iz ljudskih creva znatno umanjuje nivo šećera u krvi.

Organ koji kontroliše nivo glukoze u organizmu kod zdrave osobe je pankreas.

Međutim, naučnici sa Univerziteta Kornel u Njujorku su otkrili da protein koji se dobija iz probiotika može tu kontrolu da prebaci sa pankreasa na gornji deo creva.

Ovo otkriće može dovesti do stvaranja leka za oba tipa dijabetesa.

Dijabetes je stanje u kome u krvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima previše glukoze jer telo ne može pravilno da je koristi. Pankreas koji kontroliše nivo glukoze kod dijabetičara ne može da proizvede dovoljno ili uopšte insulina.

Insulin je neophodan organizmu jer deluje poput ključa koji otvara vrata glukozi koja može da uđe i obezbedi energiju. Zbog dijabetesa telo ne može da koristi glukozu kao gorivo koje daje energiju već se glukoza gomila u krvi.

Tim naučnika je proizveo vrstu probiotika koji se obično dobija iz creva kako bi lučio peptide - hormone koji ispuštaju insulin. Oni su zatim 90 dana davali taj probiotik pacovima koji boluju od dijabetesa. Rezultat je bio taj da se pacovima smanjio nivo glukoze u krvi.

Otkrili su i još nešto veoma interesantno, a to je da su se u gornjem delu creva pacova, nakon 90 dana konzumacije probiotika, formirale ćelije koje deluju slično kao i ćelije pankreasa koje kod zdravih ljudi luče insulin kako bi nivo glukoze održavali u ravnoteži.

Sledeći korak ovog istraživanja će biti utvrđivanje da li veće doze probiotika mogu u potpunosti da izleče dijabetes.

Foto: Pixabay

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.