Prirodni lek za migrene: Konzumirajte ove namirnice i vašem problemu će doći kraj

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 18:41

Prirodni lek za migrene: Konzumirajte ove namirnice i vašem problemu će doći kraj

Ljudi koji pate od migrene znaju koliko neizdrživ može biti taj bol koji često izgleda neuhvatljiv.

Međutim, ključna reč ovde je "neuhvatljiv". Migrena može doneti nesigurnost i gotovo upropastiti život.

Nažalost, nije uvek moguće pobediti je samo uz pomoć lekova protiv bolova. Mnogi simptomi kao što su glavobolja, nelagodnost, manjak energije i nesanica često su pripisani napornom radu, ali oni mogu biti posledica niskog nivoa magnezijuma i vitamina K u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizmu.

Magnezijum

Koristi: Magnezijum je ključan za najmanje 300 različitih hemijskih reakcija u organizmu. Pomaže u pretvaranju hrane u energiju i stvaranju novih proteina i aminokiselina. Takođe je koristan za ublažavanje anksioznosti, stresa i umora.

Magnezijum može biti od velike pomoći u smanjivanju čestih glavobolja, jer nedostatak ovog minerala može uticati na nivo serotonina, funkcionisanje krvnih sudova i neurotransmitera. Nizak nivo magnezijuma može dovesti do depresije i nesanice.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma: Za muškarce uzrasta 19-30 godina preporučuje se 400 mg, dok za starije osobe 420 mg. Žene bi trebalo da unose 310 mg (za uzrast 19-30 godina) i 320 mg (za starije osobe).

Najbolji izvori magnezijuma: spanać, braon pirinač, hleb, riba, meso, avokado...

Vitamin K

Koristi: Vitamin K igra važnu ulogu u sintezi proteina koji su od suštinskog značaja za zdravlje krvnih sudova i zaustavljanje krvarenja. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do prekomernog broja modrica ili krvarenja koje se teško zaustavlja.

Takođe, vitamin K zajedno sa vitaminom D pomaže u prenošenju kalcijuma do kostiju, što doprinosi njihovoj čvrstoći. Nizak nivo vitamina K može povećati rizik od preloma.

Preporučena dnevna doza za vitamin K: Varira u zavisnosti od starosti, pola i težine. Opšti vodič za odrasle je 0,001 mg vitamina K na svakih 1 kg telesne težine.

Najbolji izvori vitamina K: bosiljak, žalfija, timijan, peršun, korijander, zeleno lisnato povrće poput zelene salate, mladog luka, brusnice, brokolija, kupusa i karfiola. Takođe, ljuti začini kao što su ljuta paprika i čili prah su dobar izvor ovog vitamina.

Uvek potražite savet svog lekara pre nego što počnete koristiti suplemente magnezijuma i vitamina K, jer prekomerna upotreba može imati neželjene posledice, posebno ako koristite druge lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.