Prirodna oružja za borbu protiv neprijatnog mirisa stopala

Izvor: B92, 09.Jan.2017, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodna oružja za borbu protiv neprijatnog mirisa stopala

Preterano znojenje stopala, posebno ako se nosi obuća od veštačke kože, s postavom od sintetike, ili gumena, kao i sintetičke čarape, mnogima tokom zime predstavlja veliki problem.

Izvor: Novosti.rs

U borbi protiv neugodnog mirisa nogu najvažnije je da se promeni obuća i da se nosi ona napravljena isključivo od prirodnih materijala. Takođe, poželjno je imati više pari sezonske obuće, jer ako svaki dan obuvate iste čizme, koje ne stignu da se osuše od vlage, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak i u onima od kože brzo će se pojaviti neprijatan miris.

Pojačajte uz to i higijenu stopala, nosite isključivo pamučne čarape, koristite mirisne kupke, pudere ili kombinacije određenih biljnih i hemijskih preparata koje možete da pripremite i sami.

Četvrtina šoljice sode bikarbone, osam šoljica vode i sok jednog limuna pomešajte sa mlakom vodom i namačite stopala od 15 do 20 minuta.

Ovo je jedan od najefikasnijih i najjeftinijih preparata za neprijatne mirise nogu koji pomaže da se stopala prosuše. Efikasno smanjuje znojenje nogu u dužem vremenskom periodu i potpuno iskorenjuje smrad nogu ako se koristi stalno. Pospite stopala talkom svaki put pre nego što obujete obuću.

Dve supene kašike jabukovog ili bilo kog drugog sirćeta pomešajte sa vodom i natapajte stopala u rastvoru 20 minuta. Nakon ispiranja sapunom i vodom, ne zaboravite da temeljno osušite stopala i neprijatni miris će iščeznuti u roku od nekoliko dana.

Natrijum-borat ili boraks je dezinfekciono sredstvo koje se često koristi za tretman nogu, zbog njegove sposobnosti da ubija bakterije koje se hrane znojem i da na taj način eliminiše neprijatan miris. Pospite unutrašnjost cipela prahom natrijum-borata 15 do 20 minuta pre nego što ih obujete. Nemojte nositi cipele dok je prah u njima, pre obuvanja treba očistiti unutrašnjost obuće.

Kašičicu suvog ruzmarina i pola kašičice suve žalfije stavite u lavor sa vrelom vodom. Ostavite da se malo rashladi i namačite stopala dva puta dnevno po pola sata.

Taninska kiselina iz crnog čaja pomaže u iskorenjivanju bakterija i zatvara pore, što dovodi do smanjenog znojenja, čime se sprečava nastanak neprijatnog mirisa nogu. Dve kesice crnog čaja skuvajte u dve do tri čaše vode. Dodajte ovu vodu u lavor napunjen običnom vodom. Natapajte noge u ovom rastvoru 15 do 20 minuta, a zatim ih dobro osušite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.