Prezrela ili nezrela banana? Jedna od njih prouzrokuje zatvor, pažljivo birajte

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 21:51

Prezrela ili nezrela banana? Jedna od njih prouzrokuje zatvor, pažljivo birajte

U zavisnosti od boje kore, ova voćka će drugačije da utiče na vaš organizam, pa i na zdravlje. U nekim slučajevima je poželjnije jesti zelenu, a u nekim prezrelu bananu.

Zbog toga treba znati kakav efekat postiže koja boja kore, i prema tome izabrati idealnu babanu za sebe.

Šećer

Zelene banane će vremenom postati prezrele, a samim tim i slađe. Zbog toga pegave banane imaju veći uticaj na šećer u krvi i brže se vare.

Kako banane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sazrevaju, glikemijski indeks se udvostručuje.

Zato je važno da jedete banane dok su još malo zelene, jer ćete samo tada dobiti najbolji efekat stabilizacije šećera u krvi.

Zatvor

S druge strane, veće su šanse da dobijete zatvor ukoliko jedete zelene banane, jer nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom.

Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci koji već imaju sporo varenje, treba da izbegavaju nezrele banane.

Ukoliko pak ne volite pegave, onda posle svake zelene banane popijte vodu, kako biste izbegli ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.