Prevremeno rođenje stvara astmu

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevremeno rođenje stvara astmu

Prevremeno rođenje, pa čak i rođenje u okviru termina ali nešto ranije, može da izazove veći rizik oboljevanja deteta od astme tokom detinjstva i adolescencije, upozorio je nauči tim sa Univerziteta Linćeping u Švedskoj.

Zbog toga što je svaka nedelja duže u materici važna za pravilan razvoj pluća, čime se pomenuti rizik smanjuje, nepoželjno je i svako indukovano rađanje, na primer primenom carskog reza, upozorili su stručnjaci, a preneo Rojters.

Smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da se dete rađa "u terminu", ukoliko je trudnoća potrajala punih 37 nedelja. Međutim, pokazalo se da je rizik od dečije astme povećan kod svakog porođaja koji je nastupio pre punih 39 nedelja trudnoće. Taj rizik je nešto veći čak i kod deteta rođenog posle 37 i 38 nedelja, a sve je veći što je trudnoća kraće trajala.

Tokom 2006. je 4.9 odsto švedskih dečaka i 3.8 odsto devojčica starosti od šest do 19 godina koristilo kortikosteroidne preparate za inhalaciju, upozorio je tim iz Švedske. U kasnijem uzrastu se, inače, uticaj preranog rođenja na zdravlje u znatnoj meri gubi, pa se to odnosi i na simptome astme.

Foto: simmbarb / sxc.hu

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svaka nedelja manje u materici uvećava rizik od astme

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Maj.2011

Prevremeno rođenje, pa čak i rođenje u okviru termina ali nešto ranije, može da izazove veći rizik obolevanja deteta od astme tokom detinjstva i adolescencije, upozorio je nauči tim sa Univerziteta Linćeping u Švedskoj. Zbog toga što je svaka nedelja duže u materici

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.