Previše voća goji

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previše voća goji

Mnogi ljudi veruju da voće može da bude samo zdravo, pa se trude da povećaju njegov unos u organizam. Međutim, pokazalo se da neki ljudi jedu previše voća, što može da rezultira gojenjem.

Niko ne poriče da je voće izuzetno dobro za zdravlje. Obiluje vitaminima, vlaknima i antioksidansima koji štite od raznih bolesti. Svi svetski stručnjaci preporučuju ljudima da jedu što više povrća.

Međutim, voće ipak nije zdravo za sve. Gojazni ljudi, kao i oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju holesterol i dijabetes, voće bi trebalo da uzimaju oprezno, ako ne žele da pogoršaju situaciju, jer je uočeno da neko voće goji određene grupe ljudi.

Voće kao i ostala hrana sadrži kalorije koje goje. "Imala sam pacijente koji nisu mogli da shvate zašto su debeli. Pravdali su se da jedu zdravu hranu i da unose u organizam velike količine povrća. Ispostavilo se da ti ljudi tokom celog dana jedu voće i piju voćne napitke, zaboravljajući da i voće sadrži kalorije”, pojasnio je dr Karel Le Ruks.

Voće poput grožđa, banana, šljiva, bresaka, pa čak i nekih vrsta jabuka, sadrži znatno više kalorija nego što ljudi misle. To znači da i voće treba uzimati promišljeno, a objašnjava i zašto se i dalje gojimo iako nastojimo da živimo zdravim životom.

Nije problem samokontrola, već to što je voće bogato vočnim šećerom ili fruktozom, a problem je što nas ono ne čini sitima. Kad jedemo šećer naše telo ispušta hormon insulin koji mozgu govori da smo dovoljno jeli, ali fruktoza ne podstiče taj odgovor insulina, pa mozak ne dobija poruku da smo siti.

Gomilanje kilograma nije jedini zdravstveni problem povezan sa povećanim unosom fruktoze u organizam. Ona može da poveća i nivo triglicerida, vrstu krvne masnoće koja je povezana sa srčanim oboljenjima.

Osim toga voće šteti i zubima, a zubi su posebno osetljivi na citrusno voće zbog njihove kiseline koje omekšava zubnu gleđ. Iako ona otvrdne ponovo nakon 30-ak minuta, ukoliko operemo zube odmah nakon što smo pojeli pomorandzu, četkicom ćemo očetkati i deo gleđi.

Kako onda znati koliko je voća previše? To je teško proceniti, jer za razliku od soli i zasićenih masnoća nema preporučene dnevne doze kad je fruktoza u pitanju.

Ali, još uvek je na snazi preporuka o pet porcija voća i povrća dnevno, samo što bi gojazne osobe, kao i one koje boluju od bolesti srca trebalo da jedu više povrća, a manje voća.

Količina fruktoze u voću je sledeća:

sveža smokva - 2 g fruktoze (pola kafene kašičice šećera)

osam trešanja - 2.4 g (pola kafene kašičice šećera)

jedna kriška dinje - 3 g (pola kafene kašičice šećera)

pomorandza - 3.6 g (malo više od pola kafene kašičice šećera)

pet jagoda - 4 g (jedna kafena kašičica šećera)

čaša soka od pomorandze - 5 g (jedna kafena kašičica šećera)

banana - 5.5 g (kafena kašičica šećera)

mali mango - 6 g (kafena kašičica šećera)

grejp - 7 g (jedna i po kafena kašičica šećera)

šaka grožđa - 8.7 g (skoro dve kafene kašičice šećera)

jabuka zlatni delišes - 11 g (dve kašičice šećera)

kruška - 11 g (dve kašičice šećera)

Izvor - T Portal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.